pisao vladi

Gradonačelnik Duspara razočaran isključenjem 'Đure Đakovića' s popisa strateških tvrtki

10.01.2018 u 12:37

Bionic
Reading

Još jednom su Slavonija, grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija ostali na marginama kada je u pitanju sluh i interes države, ocijenio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u otvorenom pismu koje je Vladi i ministru državne imovine Goranu Mariću uputio u povodu odluke Banskih dvora da se tvrtka 'Đuro Đaković' isključi s popisa strateški značajnih društava za državu

'Danas kada se, nakon rata, ekonomske krize, nezaposlenosti i propasti industrije, suočavamo s izazovima negativnog demografskog trenda i iseljavanja, nedopustivo je i teško za pojmiti da tvrtka kao što je Đuro Đaković, koja bi donijela nova radna mjesta za mlade ljude i obitelji, ne izaziva interes kod svog većinskog vlasnika, Republike Hrvatske', istaknuo je Duspara.

Neobjašnjivim i razočaravajućim smatra i da saborski zastupnici iz V. izborne jedinice 'ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali, već mirno i šutke gledaju kako jedna od naših najdugovječnijih tvrtki ostaje po strani, zaboravljena', kao i to da se o nekadašnjem industrijskom gigantu i simbolu proizvodnje nije povela kvalitetna i konstruktivna rasprava u Hrvatskom saboru.

Izmjene zbog isključivanja Đuro Đaković Grupe d.d. kao strateški značajnog, nisu niti logične, niti racionalne, kao što je ministar državne imovine Goran Marić izjavio, jer kada se radi o industriji i njezinu razvoju, razumno je da za svaku državu, pa tako i našu, to mora biti od značaja. Stoga, smatramo da je postupak Vlade RH prema Đuro Đaković Holdingu nepravedan, maćehinski, nezaslužen i potvrđuje činjenicu da nema ozbiljne namjere i volje da se za grad Slavonski Brod i županiju napokon učini konkretan korak naprijed prema boljem gospodarskom okruženju i razvoju na dobrobit svih naših stanovnika, poručio je Duspara u pismu.

Unatoč iskustvu u proizvodnji oklopnih vozila, bez ugovora s MORH-om 

  • +7
Povodom 95 godine tvrtke Đuro Đaković ispred Mimare izloženi tenk i amfibija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Navodi da je 'Đuro Đaković' najveći domaći industrijski koncern koji ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji i održavanju borbenih oklopnih vozila i tehnike, zahvaljujući stručnjacima i jedinstvenim znanjima za održavanje tenkova te drugih borbenih sustava te zabrinjavajućim smatra da Ministarstvo obrane trenutačno nema niti jedan ugovor s tvrtkom, a kojim bi se pokazala gospodarska podrška.

Ističe i da se država, kao najveći pojedinačni vlasnik, s udjelom oko 40 posto, mora uključiti i pomoći u traženju strateškog partnera te osigurati isplatu plaća za sve radnike koji rade u toj tvrtci te dodaje da je sve to već istaknuto i rečeno premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici gospodarstva Martini Dalić na Sjednici Savjeta za Slavoniju i Baranju održanoj u Slavonskom Brodu.

'Na taj bi način, umjesto deklarativne zabrinutosti za razvoj poduzetništva i gospodarstva, oporavka Slavonije, Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, država pokazala da nije maćeha, da postoji istinska volja da se u ovom dijelu Hrvatske napokon problemi počnu rješavati, a da se tvrtki Đuro Đaković vrati dobrom za sve što je učinila za vrijeme Domovinskog rata', poručio je Duspara.

Ponovno je podsjetio da su prije 25 godina radnici svojim tijelima zaustavili odvoz tenkova iz tvrtke i suprotstavili se vojsci JNA te izravno sudjelovali u obrani svoga grada i Hrvatske, kao i da je i u najtežim vremenima, tijekom svih godina ratnih stradanja i granatiranja Slavonskog Broda, 'Đuro Đaković' neprestano radio i proizvodio oružje i streljivo za Hrvatsku vojsku.

Vlada je prošli tjedna na sjednici donijela odluku po kojoj se na listi trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku nalazi ukupno 40 tvrtki, što je devet manje nego do sada, pri čemu će ih se 11 briše s liste, među njima i 'Đuro Đaković', a na listu su ušle ACI i Croatia Airlines.