DOBAR POSAO

Đuro Đaković borbenim stanicama oprema američke oklopnjake u Njemačkoj

  • Autor: N. S./Defender
  • Zadnja izmjena 07.01.2016 15:56
  • Objavljeno 07.01.2016 u 15:56
Patria

Patria

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic

Đuro Đaković - Specijalna vozila opremat će borbenim stanicama američku vojsku stacioniranu u Njemačkoj. Posao će voditi norveški Kongsberg, a u Đuri Đakoviću će proizvoditi sve mehaničke sklopove, električne kablove i dodatni oklop. Opseg poslova bit će poznat nakon što završi certifikacijska revizija, piše Defender

Američki proizvođač oklopnih vozila Stryker, tvrtka General Dynamics Land Systems, obavijestio je prije desetak dana norvešku obrambenu tvrtku Kongsberg da je njezina stanica MCT-30 Protector (Middle Caliber Turret 30 mm, daljinski upravljana stanica srednjeg kalibra) odabrana kao oružani sustav za opremanje vozila Stryker.

Kako neslužbeno doznaju u listu Defender, prvenstveno će biti riječ o opremanju 2. konjičke regimente (2nd Cavalry Regiment), stacionirane u Njemačkoj. Ovu vijest dobro su primili u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću, s kojim tvrtka Kongsberg Protech Systems (KPS) ima potpisan sporazum o suradnji na razvoju, proizvodnji i prodaji MCT-30.

Đuro Đaković - Specijalna vozila (ĐĐSV) temeljem tog sporazuma preuzeo je obvezu razvoja nekih specifičnih sustava kao što su protuoklopna zaštita i povećanje elevacije topa te integracije sustava protuoklopnih raketa. ĐĐSV proizveo je više setova komponenti stanica za potrebe testiranja i marketinških aktivnosti što je vrlo dobra referenca za nastavak suradnje u serijskoj proizvodnji.

Planirano je da ĐĐSV i za najavljeni program opremanja američkih Stykera proizvodi gotovo sve mehaničke sklopove, električne kablove i dodatni oklop. Konačni opseg isporuka ĐĐSV-a znat će se u siječnju, jer je u tijeku druga certifikacijska revizija na temelju koje ĐĐSV dolazi trajno na listu sposobnih dobavljača tvrtke Kongsberg Protech Systems.

ĐĐSV je integrirao MCT-30 na vozilo Patria AMV 8x8 te to vrlo uspješno prezentirao na poligonu Gašinci. ĐĐH, Kongsberg Protech Systems i Patria Land Systems održali su demonstraciju bojeva gađanja hrvatske verzije vozila AMV 8×8, opremljenog daljinski upravljanom oružnom stanicom srednjeg kalibra (MCRWS), spregnutom strojnicom 7,62 mm i 12,7 mm RWS Protector M151. Demonstracijsko gađanje provedeno je na udaljenostima 600, 1.000 i 1.500 metara iz pokreta.

Upravo rezultati gađanja iz pokreta, danju i noću bili su jedan od odlučujućih faktora koji su omogućili ĐĐSV-u da ostane u posljednjem krugu izbora.

Temeljem sporazuma o suradnji, partneri su dogovorili i podjelu uloga u marketingu i prodaji MCT-a. 'Tako je ĐĐSV nositelj svih aktivnosti za Hrvatsku i Kuvajt. Nema sumnje da je ova vijest posljednjih godina jedna od najboljih za slavonskobrodskog proizvođača, naravno uz uvjet da revizija Kongsberga prođe u najboljem redu', pišu u Defenderu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!