padaju rekordi

Dubrovnik i Istra apsolutni hit među turistima, najviše je Nijemaca

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2017 14:44
  • Objavljeno 03.07.2017 u 14:44
U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine ostvareno 22 posto više turističkih dolazaka i 23 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine ostvareno 22 posto više turističkih dolazaka i 23 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvareno 22 posto više turističkih dolazaka i 23 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci sustava za prijavu gostiju eVisitor koje je u ponedjeljak objavilo Ministarstvo turizma

Prema podacima eVisitora, koji sadrže turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), tijekom prvih šest mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 5,7 milijuna dolazaka i 22,9 milijuna noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 22 posto te u noćenjima za 23 posto.

Strani turisti su ostvarili 4,8 milijuna dolazaka i 20 milijuna noćenja, što je i u dolascima i noćenjima porast za 24 posto, a poraste bilježe i domaći turisti s rastom od 14 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (4,9 milijuna), Austrije (2,2 milijuna), Slovenije (gotovo dva milijuna), Ujedinjene Kraljevine (1,3 milijuna) i Poljske (1,1 milijun).

Najviše noćenja u prvoj polovici godine ostvareno je u Istri (6,8 milijuna), na Kvarneru (3,9 milijuna) i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (3,9 milijuna).

Slijede Dubrovačko-neretvanska, Zadarska i Šibensko-kninska županija te Zagreb.

Gledajući po destinacijama, najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu i Splitu.

Od ukupnog broja noćenja u prvih šest mjeseci najviše ih je ostvareno u hotelima (8,72 milijuna), objektima u domaćinstvu (5,48 milijuna) te kampovima (4,24 milijuna), dok je u nautičkom charteru ostvareno više od 890 tisuća noćenja. 

'Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija', ocjenjuje ministar turizma Gari Cappelli.

Dodaje da, osim na tradicionalnim tržištima poput Njemačke, Austrije i Slovenije, hrvatski turizam odlične rezultate ostvaruje na tržištima poput Velike Britanije, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država gdje je ostvaren rast od preko 30 posto. Veliki doprinos tim rezultatima svakako su dale brojne nove zračne linije, kaže Cappelli.

Ministar turizma Gari Capelli: 'Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija'

Ministar turizma Gari Capelli: 'Rezultati turističkog prometa u prvih šest mjeseci ove godine potvrda su da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija'

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Vjerujem da će se odlični trendovi nastaviti i u ostatku godine i da će se time dati još jedan dodatni zamah razvoju turizma i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva', ističe Cappelli. 

Visoki porasti i u lipnju

Visoke poraste fizičkih turističkih pokazatelja Hrvatska bilježi i u samom lipnju, kada je, po podacima eVisitora, ostvareno 2,7 milijuna dolazaka i 13,5 milijuna noćenja.

U usporedbi s lipnjem prošle godine riječ je o porastu u dolascima od 32 posto, dok je u noćenjima zabilježen porast od 33 posto, ističu iz Ministarstva turizma.

Od ukupnog broja dolazaka i noćenja u lipnju, strani turisti su ostvarili 2,4 milijuna dolazaka i 13 milijuna noćenja, čime su na godišnjoj razini zabilježili poraste za po 34 posto, dok domaći turisti bilježe poraste od 18 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima.

Najviše noćenja ostvarili turisti iz Njemačke (3,45 milijuna), Austrije (1,24 milijuna), Slovenije (1,18 milijuna), Češke (795 tisuća)  i Poljske (789 tisuća).

Prihodi od turizma u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su prema podacima HNB-a 395,9 milijuna eura, što je 2,3 posto ili devet milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prihodi od turizma u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili su prema podacima HNB-a 395,9 milijuna eura, što je 2,3 posto ili devet milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić/tportal

U lipnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (4,26 milijuna), na Kvarneru (2,49 milijuna) i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,39 milijuna).

Prihodi od turizma u prvom kvartalu u porastu 2,3 posto

Ministarstvo turizma u današnjem priopćenju prenosi i podatke Hrvatske narodne banke prema kojima su prihodi od turizma u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosili 395,9 milijuna eura, što je 2,3 posto ili devet milijuna eura više nego u istom razdoblju prošle godine.

'S obzirom na investicije koje se planiraju ove godine u hotelski sektor i u dodatne sadržaje, ali i s obzirom na dosadašnje rezultate turističkog prometa vjerujem da će se još značajniji rast prihoda ostvariti u ostatku godine te da ćemo se time još više približite našem cilju od 14 milijardi eura prihoda u turizmu do 2020. godine', naglašava ministar Cappelli. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!