vlada dala suglasnost

Državno jamstvo HAC-u za kredite namijenjene završetku koridora 5c

26.03.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Hrvatskim autocestama (HAC) za uzimanje zajma od Europske banke za obnovu i razvoj uz državno jamstvo u vrijednosti od 55 milijuna eura, kao i za kredit kod HBOR-a od 52 milijuna eura, također uz državno jamstvo, za dovršetak izgradnje autoceste na koridoru 5c

Hrvatske autoceste su, naime, ove godine planirale dovršetak koridora 5c., odnosno autoceste A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj. Radi se o prometnici u izgradnji koja se proteže od granice s Mađarskom do granice s BiH. Preostali neizgrađeni dio predstavljaju dionica granica Mađarske – Beli Manastir duljine pet kilometara i poddionica Beli Manastir most Halasica duljine 17,5 km.

"S obzirom na spremnost u smislu potrebnih građevinskih dozvola i sve zakonom predviđene dokumentacije te uz prethodnu potrebu javnog nadmetanja predviđena je izgradnja i opremanje dionice most Halasica – Beli Manastir tijekom ove godine", rekao je resorni ministar Oleg Butković.

Za dionicu Beli Manastir – granica Mađarske plan je da se sljedeće godine steknu preduvjeti za objavu nadmetanja za njezinu izgradnju i opremanje, dodao je.