SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA

Državnim činovnicima kontrola dolazaka na posao nezakonita

03.05.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Stupanjem na snagu novog Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima moguće je da vođenje podataka o početku i završetku rada državnih službenika i namještenika postaje nezakonito, upozorio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Naime, prema Pravilniku vođenje podataka o početku i završetku rada zaposlenika obvezno je samo ako je to ugovoreno kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Kako Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike takva obveza nije propisana, već samo obveza vođenja evidencije o radnom vremenu općenito, te zbog činjenice da se u državnim tijelima ne mogu osnivati radnička vijeća niti donositi pravilnici o radu, vođenje takvih podataka je suprotno Pravilniku, ističe sindikat u priopćenju.

Sindikat je zbog toga zatražio tumačenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva o tome može li poslodavac u državnim tijelima nastaviti s vođenjem podataka o početku i završetku rada ako to nije regulirano na način propisan Pravilnikom, posebice u slučaju kad se takvi podaci prikupljaju elektronskim karticama ili skeniranjem karakterističnih točaka kažiprsta, ali i u slučajevima potpisivanja evidencijskih listi.

Ako se pokaže da je nastavak vođenja podataka o početku i završetku rada koji nije propisan na način kako to nalaže Pravilnik nelegalan, to bi moglo dovesti u pitanje skupe sustave elektronskog evidentiranja prisutnosti na radnom mjestu, poput različitih skenera prstiju, kaže se u priopćenju.