PORUKA IZ EU:

'Državni službenici su vam ekonomski neobrazovani'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 21.11.2011 16:07
  • Objavljeno 21.11.2011 u 15:11
matematika, obrazovanje, porez

matematika, obrazovanje, porez

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Investitori mogu podnijeti visoke hrvatske poreze, ali ne i nepredvidljivosti i nedosljednosti poreznog sustava, poručili su sudionici okruglog stola o konkurentnosti koji je organizirala Britansko-hrvatska gospodarska komora

Zanimljivo je da su na slične probleme nedavno upozorili i iz Američke gospodarske komore. Konkretno, predlaže se uvođenje obvezujućeg poreznog mišljenja koje bi izdavalo jedno porezno tijelo, da se ubrzaju odluke o prizivu na porezno rješenje te da se prilikom povrata PDV-a poštuje zakonski rok od 30 dana.

Britanski veleposlanik David Blunt ukazao je na još dva područja koja bi Hrvatska trebala promijeniti kako bi postala privlačnija investitorima. Jedan je uvođenje online sustava za javnu nabavu i provođenje elektronskih aukcija što bi, prema njegovu mišljenju, donijelo značajne uštede.

On predlaže i da svako javno tijelo javno objavljuje rokove potrebne za donošenje pojedinih dozvola kako bi investitorima administrativni postupak bio predvidljiviji

Kad je riječ o hrvatskoj javnoj upravi Karen Hill, voditeljica IPA twinning projekta 'Procjena učinka propisa', naglasila je da reforma državnih tijela kasni jer ne postoji dovoljna podrška s najviših političkih razina.

Ukazala je i na nedostatak ekonomskog obrazovanja kod državnih službenika i praksu da nitko osim državnih inspektora ne posjećuje tvrtke te da nema izravnog doticaja s poduzetnicima.

Poseban problem za investitore je i nerazumijevanje na koje nailaze u tijelima lokalne uprave. Krešimir Špoljar iz Woodsford Grupe ispričao je kako ta tvrtka već šest godina pokušava realizirati ulaganje u turizam u jednom mjestu na našoj obali, ali sve stoji zbog odugovlačenja s izmjenama urbanističkog plana.

'Problem općina je to što su se one naučile živjeti na račun državnog proračuna, a ustvari bi trebale raditi na tome da ga napune', istaknuo je Špoljar koji predlaže osnivanje specijalističkih timova za pružanje pomoći državnom birokratskom aparatu u pojedinim projektima.

Okruglom stolu prisustvovao je i predsjednik Ivo Josipović koji je poručio da smo si sami krivi što slovimo kao nekonkurentna zemlja, jer neadekvatni porezni sustav i prespori administrativni postupci tjeraju investitore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi