NARODNE NOVINE ISKLJUČILE DOMAĆE

Državna tvrtka namješta natječaj za softver?

19.11.2013 u 15:12

Bionic
Reading

Udruženje za informacijske tehnologije HGK upozorava da je državna tvrtka Narodne novine na svojem natječaju za nabavku ERP-a i usluge održavanja (programskog rješenja za upravljanje) onemogućila natjecanje svim hrvatskim proizvođačima softvera

Tvrde da su natječajni uvjeti složeni tako da niti jedan hrvatski proizvođač softvera ne zadovoljava postavljene uvjete. 'Narodne novine su, unatoč tome što su tvrtka u državnom vlasništvu, ovime onemogućile natjecanje svim hrvatskim proizvođačima softvera na spomenutom natječaju postavljanjem uvjeta koji nisu nužni niti za osnovno funkcioniranje spomenutog sustava, niti za njegovu kvalitetu', priopćili su iz Udruženja za IT koje djeluje pri HGK.

Od ponuditelja se tako zahtjeva dokaz o pet ugovora za isporuku ERP sustava u prethodne tri godine, pri čemu posebno zahtjev za ukupnom vrijednošću ugovorenih isporuka ERP-a većom od planirane vrijednosti nabave tog postupka eliminira sve hrvatske proizvođače softvera koji, zbog recesije u Hrvatskoj, ali i malog domaćeg tržišta, nisu ostvarili toliko velike ugovore u navedenom razdoblju.

Zahtijevana dva ugovora na trenutnoj inačici ERP rješenja dodatno sužavaju broj potencijalnih ponuditelja. Žale se da zahtjev da ugovori o isporuci ERP-a moraju obuhvatiti sva područja djelatnosti naručitelja, preferira velike korporacije koje imaju module ERP-a već razvijene za svaku od tih djelatnosti, što ne jamči da su ti moduli usklađeni s hrvatskom praksom i zakonodavstvom. Taj zahtjev efektivno eliminira ponude svih domaćih IT tvrtki, proizvođača softvera, koje mogu razviti module za te djelatnosti, module jednako kvalitetne te sasvim sukladne hrvatskom zakonodavstvu i praksi.

'Zahtjev da ponuđeno rješenje bude navedeno kao jedno od prvih 15 na listama globalnih IT analitičkih kuća (Gartner ili IDC), izravna je zapreka za domaće tvrtke koje same razvijaju softvere iz kategorije ERP-ova i ne mogu konkurirati na tržištima s financijsko-knjigovodstvenom legislativom različitom od one hrvatske. Zahtjev "da je ponuđeno rješenje lokalizirano u barem 5 (pet) zemalja iz EU15" također predstavlja prepreku za hrvatske proizvođače, a istovremeno nigdje nema zahtjeva da je rješenje prilagođeno hrvatskom tržištu. Taj zahtjev ničime ne jamči kvalitetu traženog rješenja, niti je postavljen tako da zahtijeva da je rješenje lokalizirano i stvarno prilagođeno hrvatskoj regulativi', priopćili su iz udruženja.

Zbog svega toga, Hrvatske gospodarska komora je reagirala prema Upravi za javnu nabavu Ministarstva gospodarstva.

Udruženje za IT HGK apelira da nadležna tijela RH preispitaju spomenuti natječaja iz razloga diskriminirajućih uvjeta. Od Uprave za sustav javne nabave Ministarstva gospodarstva traže da u suradnji s Udruženjem za IT, što prije pristupe izradi Smjernica za javnu nabavu za isporučitelje programskih rješenja (softvera).