nabio poveći dug

Država ovršila Todorićev otok kod Šibenika, Ramljaka nije briga

28.08.2017 u 19:18

Bionic
Reading

Do kraja rujna Ivica Todorić mora skloniti svu svoju imovinu s otoka Smokvica Vela jer je država pokrenula ovrhu, a zauzet će ga zaštitari. Todorić je imao otok u koncesiji 11 godina, no nije je plaćao, zbog čega je dug nabujao na 36 milijuna kuna, dok je 200 milijuna kuna duga otišlo u zastaru

Umjesto Todorića, od 27. rujna na otoku će, kako piše Jutarnji list, biti zaštitari Ministarstva državne imovine. Naime upravo na taj datum sud u Šibeniku je zakazao ovrhu radi vraćanja otoka u posjed države te pozvao Ministarstvo da sudjeluje u preuzimanju.

Otok Smokvicu je Ministarstvo obrane 1995. godine na upravljanje dalo tvrtki Grafoplast. Vlasnik te tvrtke Ante Lušić 2006. godine prodao je prava na korištenje otoka Ivici Todoriću. Kada je počela kriza u Agrokoru, Todorić je prava ponovno prodao Lušiću, ogorčenom raspletom situacije. 

Kako je kazao Hini, za ovrhu je doznao prošlog tjedna te je ostao šokiran kada je shvatio da država od njega potražuje 36 milijuna kuna duga po neplaćenim naknadama za koncesiju.

Iz Agrokora za tportal kratko poručuju da otok Smokvica te dug i dubioze oko koncesija nisu predmet restrukturiranja niti se tiču tvrtke. 

Lušić je i dodao da je otok prodao Todoriću jer se više nije 'mogao nositi s političkim pritiscima onih koji su mu ga htjeli oduzeti'.

‘Nizom političkih igara država je moj ugovor s Ministarstvom obrane proglasila 2007. godine ništavnim, nakon čega sam s Todorićem, koji me zadržao da za njega vodim otok, radio sve u želji da postignemo bilo kakav dogovor s državom, ali ništa nije bilo moguće riješiti. U Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji je donedavno bio zadužen za to, doslovno su bježali od nas. Jednostavno nisu htjeli to rješavati, a onda je slučaj preuzelo novo Ministarstvo državne imovine, koje je prvo lansiralo priču o dugu vrijednom 200 milijuna kuna, pa na kraju o 26 milijuna kuna za petogodišnji najam i koncesiju, plus desetak milijuna za kamate, i sada smo opet na početku. Pritisci da nam se oduzme Smokvica traju još od 1999. godine’, rekao je Hini Lušić.

  • +66
Villa Castello Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Što se Ivice Todorića i Agrokora tiče, Lušić kaže da nitko od njih nije bio na Smokvici od kolovoza prošle godine.

‘Mislim da je Todoriću u ovom trenutku Smokvica zadnja stvar na svijetu o kojoj razmišlja. Od tada smo na otoku boravili samo moja obitelj i ja, čuvali je i održavali nekretnine, ali zbog straha i neizvjesnosti nismo mogli gospodarski raspolagati imanjem jer nismo znali hoće li nam netko pokušati oduzeti otok. Imali smo na stotine upita zainteresiranih koji su htjeli ljetovati kod nas, ali zbog cijele ove situacije ne možemo ništa iako imamo legalan ugovor o raspolaganju otokom u razdoblju od 30 godina’, kaže Lušić, dodajući da želi na Smokvici razvijati elitni turizam.

  • +17
Izvanredna Uprava Agrokora nedavno je oglasila prodaju Todorićeve jahte kako bi prikupila svjež novac za vraćanje dugova Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin