ZADNJI AS IZ RUKAVA

Država će škverovima otpisati 8 milijardi kuna

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 11.02.2010 16:18
  • Objavljeno 11.02.2010 u 16:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kako bi drugi krug privatizacije brodogradilišta bio uspješniji od prvoga, Vlada je danas donijela odluku da škverovima na račun obeštećenja za pomorsko dobro otpiše oko osam milijardi kuna

To je i jedina bitna razlika između prvog i drugog kruga gledajući uvjete natječaja. I ovaj put potencijalni kupci morat će dostaviti Plan ulaganja i Poslovni plan kao garanciju da će za pet godina škver koji kupuju poslovati po tržišnim principima.

Uvjet je i da se potencijalni kupac mora poštivati kolektivni ugovor, zadržavanje svih radnika, odnosno zbrinjavanje viška prema postojećim propisima.

Za iznos naknade za isknjiženo pomorsko dobro (sve nekretnine unutar brodogradilišta), znači za osam milijardi kuna, smanjit će se ukupni troškovi restrukturiranja, a samim time proporcionalno i traženi udio od 40 posto vlastitog doprinosa koji EU zahtijeva od budućeg vlasnika.

Ukupni troškovi restrukturiranja za šest brodogradilišta koja idu u prodaju (3. maj, Brodotrogir, Kraljevica, BSO Split, Uljanik i Brodograđevna industrija Split) procjenjuje se na oko 13 milijardi kuna. Samo u ovoj godini državi će na naplatu doći oko 4,5 milijardi kuna jamstava za kredite brodogradilištima.

'Planovi restrukturiranja bit će osnovni uvjet za ocjenu nečije ponude. A kako bi potencijalni kupci bili što bolje upućeni u to što kupuju, uprave brodogradilišta će na kraju veljače i ožujka izvijestiti. Budućem vlasniku dat će se mogućnost da u roku od šest mjeseci ponudi 25 posto dionica radnicima i to uz popust od pet posto uz dodatnih jedan posto za svaku godinu staža', istaknuo je Đuro Popijač, ministar gospodarstva.

Međunarodni tender za prodaju škverova bit će raspisan 15. veljače, a rok za podnošenje ponuda je 60 dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi