Poboljšanje svakodnevnog urbanog života

DPDgroup je dostavio 1,2 milijarde CO2 neutralnih paketa

24.09.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Kako ovih dana obilježavamo Europski tjedan mobilnosti, kojim se osim zdravog načina života, promiče i smanjenje zagađenja zraka koristeći alternativne načine transporta, DPD je iskoristio priliku kako bi ukazao na svoj doprinos pri smanjenju CO2 emisija

Cilj reduciranja emisija ugljikovog dioksida za 30%

Prošle je godine DPDgroup postavio cilj da se emisija ugljikovog dioksida smanji za 30% do 2025. godine, u odnosu na onu koja je postojala 2013. Osim toga, DPDgroup svim klijentima omogućuje u potpunosti CO2 neutralni prijevoz paketa. Opredijeljenost prema CO2 neutralnoj distribuciji dio je DrivingChange programa kojeg je DPDgroup razvio interno i koji je posvećen trima međusobno povezanim principima:

  • Pomno praćenje CO2 ispušnih plinova
  • Smanjenje vlastitih emisija pomoću:
    • Robusnog plana smanjenja koji vodi do povećanja efikasnosti svakog dostavljenog paketa, postižući prosječno 0,83 kg CO2 po paketu, što je redukcija od 15,2% u 2018. godini, uspoređujući s 2013.
    • Prioriteta na transportu s niskom stopom ugljikovog dioksida: 5.000 vozila sa smanjenim emisijama do 2025. godine, odnosno električna vozila koja su najefektnija u smanjenju zagađenja u dostavnim operacijama. Ovim je načinom DPDgroup prošle godine napravila preko 7 milijuna kilometara.
    • Vozila koja nisu starija od pet godina (do 2025.).
  • Kompenzacija preostalih CO2 emisija kroz dva ključna projekta:
    • Kreiranje čiste energije pomoću turbina za vjetar u Indiji koje generiraju struju, koja zatim postaje dio električnog napajanja u toj zemlji.
  • Transformiranje zemljanog plina u čistu energiju u Brazilu.

Pomoću navedenih principa, DPDgroup se na tržištu brze dostave paketa plasirao kao broj jedan u dobrovoljnoj kompenzaciji ugljikovog dioksida, što iznosi ukupno 3% od ukupne kompenzacije CO2 emisija u Europi.

Poboljšanje svakodnevnog urbanog života na lokalnoj razini I na lokalnoj razini, DPD se svakodnevno trudi poboljšati urbani život svojih klijenata nudeći im više dostavnih opcija, čime se automatski reducira štetni utjecaj na okoliš. Razvoj e-trgovine i povećani broj paketa iz godine u godinu predstavlja dodatne izazove za gradove u kontekstu prometa, volumena, buke i emisija.

Upravo DPD, lepezom svojih usluga, ide korak unaprijed i razmatra potrebe gradova i svojih klijenata i već nudi napredne usluge poput Predicta, kojim se primatelja paketa obavještava o dolasku kurira unutar jednog sata te usluge Follow My Parcel pomoću koje primatelj može preusmjeriti svoj paket na alternativnu adresu ili na jednu od 420 Pickup lokacija diljem Hrvatske. Navedenim uslugama i primatelji paketa mogu pomoći pri reduciranju štetnih emisija jer se njihovim korištenjem smanjuje broj dodatnih pokušaja dostave na kućnu adresu.

Kako u ostatku Europe, tako i DPD u Hrvatskoj dostavlja 100% CO2 neutralne pakete. S obzirom na to da je dio DPDgroup, DPD je uključen u akcije kompenziranja ugljikovog dioksida te na lokalnoj razini razvija druge načine smanjenja zagađenja okoliša, poput širenja Pickup mreže u Hrvatskoj, zatim testiranja električnih vozila i dostave na biciklima, koje su primjerene za urbane sredine, te skorašnjeg otvaranja „mikro“ depoa, odnosno mini DPD skladišta u centru Zagreba, gdje će korisnici usluga moći preuzeti ili poslati svoj paket.