'NISMO KRIVI'

Dotjerani Višnja i Zdravko Pevec na optuženičkoj klupi

17.11.2010 u 11:07

Bionic
Reading

Višnja i Zdravko Pevec, dotjerani za svoje prvo pojavljivanje u javnosti nakon nekog vremena, sjeli su jutros na optuženičku klupu Županijskog suda u Bjelovaru na početku suđenja za gospodarski kriminal

Na Županijskom sudu u Bjelovaru počelo je suđenje Višnji i Zdravku Pevec zbog sumnje da su državu oštetili za više od 10 milijuna kuna stavljajući dio novca od povrata poreza na privatni račun Višnje Pevec u Austriji. Time su stekli protupravnu korist od 3,9 milijuna kuna. Bračni par Pevec u pritvoru je još od lipnja.

Prvi pogled na optužene supružnike otkriva da boravak u pritvoru nije naročito godio Zdravku Pevecu, koji je vidno smršavio. No, njegova supruga Višnja Pevec zato se dotjerala za prvo pojavljivanje pred sudom.

Županijsko državno odvjetništvo Zdravka i Višnju Pevec sumnjiči za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Višnja i Zdravko Pevec pred sutkinjom Županijskog suda u Bjelovaru Sandrom Hančić izjavili su da nisu krivi ni prema jednoj točki optužnice. Na odvjetničke upite tijekom današnje prve glavne rasprave Nives Jambrošić, nekadašnja direktorica financija grupe Pevec, izjavila je da je poslovne knjige vodila po propisima, u tome je bila samostalna iako je radila u dogovoru sa Zdravkom Pevecom, a radilo se o politici tvrtke. Kazala je da su porezne uprave nadzirale poslovanje i, ako je bilo propusta, to se rješavalo s poreznom upravom.

Na pitanja o ulozi višnje Pevec rekla je da se ona više bavila hotelom Picok, ali da je bila upoznata s poslovanjem tvrtke. Još 2008. poslovanje je kaže bilo odlično, ali krajem iste godine sve se strmoglavilo.

Tijekom svjedočenja velika je uloga pridana Milenku Markoviću, direktoru za zajedničke poslove koji je zajedno sa Zdravkom Pevecom bio mozak poslovanja te tvrtke. Tijekom današnjeg dana bit će ispitan i Zlatko Romek, nekadašnji direktor Pevec transporta.