POPIJAČ PRIPRIJETIO BANKARIMA

'Dosta nam je ping-ponga s bankama'

08.12.2010 u 16:40

Bionic
Reading

'U Hrvatskoj se stvara pokret investiranja!', gordo je poručio u srijedu ministar gospodarstva Đuro Popijač poduzetnicima okupljenima na tradicionalnom radnom ručku u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u zagrebačkom Hotelu Antunović

Ministar je uvjeren da se u državi stvorila potrebna atmosfera i da nema šanse da se novi investicijski ciklus ne pokrene.

'Više neće biti moguće da čovjek luta od mjesta do mjesta a da ga nitko ne primi', ustvrdio je Popijač nakon što je poduzetnicima ispričao priču o tvornici bioetanola u Vukovaru koja se dosad nije mogla izgraditi zbog raznih birokratskih barijera.

U svom govoru ministar 'je opalio' i po bankarima, jer često upravo nedostatak novca, istaknuo je, sprečava investitore da ostvare svoj projekt. Zbog toga se u Sesvetama ne može izgraditi tvornica, otkrio je Popijač, vrijedna više od 400 milijuna kuna iako ima svu potrebnu dokumentaciju.

Stopirane investicije teške 20 milijardi eura!

Direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika Anny Brusić rekla je kako se dosad na HUP-ov SOS telefon za investitore javilo više od 170 poduzetnika čije investicije stoje zbog razno-raznih problema. Ukupna je vrijednost tih projekata, istaknula je, oko 20 milijardi eura!

'Dosta nam je priča da zbog skupe države kamate ne mogu biti niže. Vrijeme je da se prestanemo igrati ping-ponga s bankama. Nije u redu da investitori ne mogu dobiti kredite, jer nisu, oni kažu kreditibilni, a ja bankabilni', nadahnut je bio ministar.

Vladin investicijske katalog izazvao je velik interes među domaćim i stranim investitorima pa tako on, otkrio je, svakodnevno prima pozive.

Poput svoje šefice Jadranke Kosor, kojoj je to svakodnevna mantra, i Popijač je nabrojao tri sveta cilja Vlade: ulazak u EU, izlazak iz gospodarske krize i borba protiv korupcije. Ovo zadnje istaknuo je kao jedan od glavnih razloga zašto nas se u svijetu doživljava nekonkurentnima.

'Ako se korupcija iskorijeni na svim razinama, Hrvatska će se vinuti visoko na ljestvici konkurentnih zemalja', uvjeren je ministar.

Nije zaboravio ni brodogradnju za koju je uvjeren da će opstati, ali da nas tek čeka najteži dio posla - restrukturiranje škverova - što će porezne obveznike koštati između deset do 12 milijardi kuna

Budući da je prošlo godinu dana otkako je zasjeo u ministarsku fotelju, Popijač se osjetio pozvanim da još jednom obeća HUP-ovcima, kao njihov bivši čelnik, da će učiniti sve da ispuni njihova očekivanja.

Isto tako, ispričao im se zbog postojećeg Pravilnika o radnom vremenu koji je, priznao im je, neoprezno potpisao na početku svog mandata.