nije završilo ni vještačenje

DORH probio rokove istrage u slučaju Agrokor, hoće li biti optužnice protiv Todorića?

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 12:23
  • Objavljeno 20.05.2019 u 12:22
Jadranka Sloković, Ivica Todorić i Čedo Prodanović

Jadranka Sloković, Ivica Todorić i Čedo Prodanović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Danas ističe rok od 18 mjeseci za dovršetak istrage protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika zbog gospodarskog kriminala, krivotvorenja isprava i nezakonitog vođenja poslovnih knjiga, no ona neće biti dovršena jer nije gotovo knjigovodstveno-financijsko vještačenje.

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, za N1 je rekao da istraga danas neće biti dovršena s obzirom da nije dovršena "ključna stvar - knjigovodstveno-financijsko vještačenje".

"Prema Zakonu o kaznenom postupku, ako istraga ne bude dovršena u roku, za DORH neće nastupiti štetne posljednice, obrana može pisati prigovor sucu istrage", poručio je Olujić dodavši da je pitanje za oporbu je li to uopće oportuno raditi. Nakon dovršetka istrage rok za odluku o podizanju optužnica je tri mjeseca, no Olujić kaže da se taj rok produljuje jer istraga nije završena.

"Ne očekujem podizanje optužnice protiv branitelja. Hoće li i kakve optužnice biti podignute, ovis o rezultatima knjigovodstveno-financijskog vještačenja", rekao je Olujić. Istaknuo je i da je za njega sporno što je vještačenje povjereno stranom društvu jer je riječ o neuobičajenom postupanju DORH-a te da bi "spekuliranje o rezultatima vještačenja bilo neozbiljno".

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković kaže da se prvi puta na ovakav način probijaju rokovi od izmjena ZKP-a:

"Određivanje nekih termina kojih se svi moraju držati je neophodno. Jedan od osnovnih razloga za izmjenu starog zakona je da se definiranjem rokova onemogući da netko bude godinama pod istragom. Ne može se zaposliti na novom radnom mjestu, funkcionirati normalno. Prvi put nakon izmjene ZKP-a smo se našli u situaciji da istraga nije završena. 18 mjeseci će proteći, obrana ima jednu mogućnost obratiti se sucu istrage i zatražti da se postupak obustavi. Mogu unaprijed reći da taj zahtjev neće biti prihvaćen. Koliko će to trajati, ne znamo. Izašli smo iz zone rokova i to može trajati u nedogled", rekla je Sloković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!