dva kruga

Dokapitalizacija Dalekovoda, premašen najviši iznos

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.07.2021 18:41
  • Objavljeno 23.07.2021 u 18:41
Dalekovod - ilustracija

Dalekovod - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Dalekovod je u dva kruga upisa novih dionica premašio najviši predviđeni iznos dokapitalizacije (410 milijuna kuna), a s iznosom od 310 milijuna kuna u toj bi dokapitalizaciji sudjelovali Construction Line i Končar Elektroindustrija, i to kroz tvrtku Napredna energetska rješenja, objavile su te tvrtke putem Zagrebačke burze

Dalekovod je sredinom srpnja objavio javni poziv ulagačima na upis novih dionica, kojim kroz izdvanje najmanje 15 a najviše 41 milijun novih dionica, nominale 10 kuna, planira prikupiti najmanje 150 a najviše 410 milijuna kuna. Prvi i drugi krug upisa zaključeni su danas.

"U prvom i drugom krugu u kojima su predviđene uplate u novcu, javnom ponudom novih redovnih dionica društvo je zaprimilo upisnice u iznosu koji prelazi najviši predviđeni iznos dokapitalizacije", izvijestili su iz Dalekovoda putem Burze.

Nedugo nakon te objave Končar EI je izvijestio da je tvrtka Napredna energetska rješenje predala upisnicu za upis 31 milijun dionica, što odgovara iznosu dokapitalizacije od 310 milijuna kuna uplatom u novcu.

Osnivači tvrtke Napredna energetska rješenja d.o.o. su Construction Line Limited i Končar - Ulaganja, tvrtka koja je u stopostotnom vlasništvu Končar - Elektroindustrije, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.

Inače, odluku o dokapitalizaciji Dalekovoda donijela je glavna skupština krajem lipnja ove godine, a još u pozivu za tu skupštinu su iz tvrtke naveli da su "zaprimili dva iskaza interesa, od kojih je samo jedan rezultirao konkretnom ponudom i to zajedničkom uvjetovanom ponudom društava Construction Line i Končar Elektroindustrija koji su iskazali interes da sudjeluju u financijskom restrukturiranju društva kroz ulaganje u temeljni kapital društva, podložno uvjetima navedenim u ponudi".

Isti dan kada je objavljen taj poziv za skupštinu (21. svibnja) Končar EI je putem Zagrebačke burze potvrdio da je dostavio uvjetovanu ponudu za sudjelovanje u dokapitalizaciji Dalekovoda.

Sukladno odluci skupštine, temeljni kapital Dalekovoda bi se povećao za najmanje 150 milijuna kuna, a najviše 410 milijuna kuna, a radi prikupljanja sredstava za namirenje dugova prema vjerovnicima iz predstečajne nagodbe sklopljene krajem siječnja 2014. godine. Eventualni ostatak koristio bi se za financiranje tekućeg poslovanja.

Inače, odlukom skupštine bilo je planirano da se, ako prvi i drugi krug ne budu uspješni, raspiše i treći krug u kojem bi pravo upisa imala tvrtka Construction Line, sa sjedištem na Malti, i to ulogom u pravima, odnosno unosom tražbina vrijednih 150 milijuna kuna. Inače, prema pisanju medija, tvrtka Construction Line je vlasnički povezana s ENNA grupom odnosno PPD-om Pavla Vujnovca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!