OTVARA SE URED HGK U BEOGRADU

Dok se političari svađaju, Burilović i Čadež jačaju gospodarsko 'bratstvo i jedinstvo'

12.02.2018 u 15:05

Bionic
Reading

Sljedeći mjesec Hrvatska gospodarska komora (HGK) svečano otvara svoje predstavništvo u Beogradu, zatvoreno prije pet godina. Predsjednik HGK Luka Burilović izjavio je u ponedjeljak kako će to još više osnažiti trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Srbije te pomoći hrvatskim poduzetnicima na srpskom tržištu. Najavio je i skoro otvorenje ureda Privredne komore Srbije (PKS) u Zagrebu, a ono će biti smješteno u zgradi HGK

Ured HGK u Beogradu, ali i u Sarajevu, zatvoren je 2013., kad je na čelu Komore bio Nadan Vidošević.

Prilikom zatvaranja tih predstavništava Vidošević je izjavio kako su ona ispunila svoj zadatak.

'Nakon rata su integrirali prostor bivše Jugoslavije u ekonomskom smislu, ukinute su vize, potaknuli su investicijsku aktivnost hrvatskih kompanija, na svim tim tržištima imamo dominantnu ulogu i ta epizoda je u tom smislu završena', ustvrdio je tad Vidošević.

Dolaskom Burilovića politika Komore se promijenila. On smatra da će Hrvatska i Srbija, unatoč teretu prošlosti, imati  'vječne gospodarske interese'.

'U tom smislu ključna je uloga komora ovih dviju zemalja. Valja podsjetiti da je upravo Hrvatska gospodarska komora nakon rata, prije politike, ponovno otvorila vrata poslovanju naših gospodarstvenika', izjavio je Burilović.

  • +17
Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim tvrtkama i gospodarstvenicima po izboru HGK Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Istog razmišljanja je i Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije (PKS), koji zagovara što tješnju suradnju s hrvatskim kolegama.

>>> Ovdje pročitajte što je u velikom intervjuu tportalu Marko Čadež rekao o krizi u Agrokoru

'I u najtežim momentima, kad je politika donosila za privredu loše odluke, bili smo u svakodnevnom kontaktu i činili smo sve kako bismo to riješili. Imamo slične probleme, kao što je odljev mladih i visokoobrazovanih ljudi u inozemstvo. Moramo zajedno raditi kako bismo ubrzali naš gospodarski rast i sustigli razvijene zemlje EU-a. Tu je i zajednički istup na velika tržišta', istaknuo je Čadež gostujući na HRT-u.

Privredna komora Srbije također je prije pet godina zatvorila svoje predstavništvo u Zagrebu, što je tad bilo objašnjeno racionalizacijom troškova predstavničke mreže.