EFIKASNA UPRAVA

Dok čeka dionice, bivši vlasnik Ine treba platiti dug iz 1940.

INA zgrada

INA zgrada

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nasljednik oduzete rafinerije u Osijeku na kojoj je razvijana Ina nakon dva desetljeća čekanja u zahtjevu da plati stari dug vidi pozitivan znak

Čekajući poziv Vlade, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom ili Agencije za upravljanje državnom imovinom na konačne razgovore o obeštećenju bivših vlasnika za oduzetu imovinu na kojoj je razvijana Ina, Marko Ivanović, jedan od nasljednika, nemalo se iznenadio zahtjevom koji mu je stigao iz Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije, piše Poslovni dnevnik.

Od njega se kao nasljednika nekadašnje rafinerije u Osijeku, Ipoil, traži hitno podmirenje duga na osnovi hipoteke nad nekretninom iz vremena prije oduzimanja imovine, odnosno prije Drugog svjetskog rata. 'Uvidom u povijesni zemljišno-knjižni uložak utvrđeno je da je nekretnina u vrijeme oduzimanja bila opterećena hipotekom radi osiguranja isplate dugovanja temeljem dugovnog iskaza od 19. lipnja 1940. za pristojbeni namet u iznosu od 77.626 dinara u korist Općine grada Osijeka', navodi u rješenju upravna savjetnica Nada Jelečanin. Detaljno je predočen i postupak revalorizacije iznosa duga. U odnosu na ondašnji tečaj američkog dolara, dug je iznosio 1.411 dolara, pa bi po današnjem tečaju Ivanović morao podmiriti 8.023 kune.

Ne uplati li navedeni iznos, Ivanovića se upozorava da će njegov zahtjev za naknadu oduzete imovine biti odbijen. 'Naravno da sam odmah obavio uplatu', reći će Ivanović, dodajući da nakon dva desetljeća čekanja na rješenje povrata ove imovine u zahtjevu za podmirenje duga iščitava znak da mu je država indirektno priznala da je on ovlaštenik. Još samo da u najavama daljnje prodaje dionica iz svog portfelja Vlada ispuni i još uvijek važeću zakonsku obvezu obeštećenja bivših vlasnika odgovarajućim brojem Ininih dionica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!