ZADOVOLJNI DIONIČARI

Dobrostojeće hrvatske kompanije ove godine ne štede na dividendama

18.04.2019 u 09:29

Bionic
Reading

Upravljačka tijela vodećih hrvatskih tvrtki ovih dana razmatraju odluke o podjeli prošlogodišnjih zarada. Ove godine 'jackpot' je namijenjen vlasnicima banaka, a tradicionalno bogate dividende očekuju dioničare hotelskih kompanija

Od 17 kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi, koje su najavile ili već isplatile dividendu, deset je povećalo iznos za isplatu dioničarima, četiri su zadržale isti iznos, a samo dvije smanjile su nagrade dioničarima u usporedbi s prošlom godinom. Na listi isplatitelja najviše je hotelskih kompanija, a po izdašnosti dividendi prednjače banke.

Nakon sušne 2017., u kojoj su bile izložene značajnim otpisima zbog sloma Agrokora, lani su banke ostvarile rekordne rezultate. S obzirom na visoku likvidnost i slabu potražnju za kreditima, bankari su glavninu prošlogodišnje dobiti odlučili raspodijeliti dioničarima.

Privredna banka Zagreb nagrađuje svoje dioničare najvećom dividendom u povijesti. Ovih dana na račune vlasnika stiže ukupno 1,37 milijardi kuna dividende, odnosno 72,58 kuna po dionici, što je gotovo pet puta više nego lani.

Široke ruke prema svojim dioničarima je i Zagrebačka banka jer već treću godinu zaredom isplaćuje cjelokupnu dobit. Ove godine to je 1,85 milijardi kuna, dvostruko više nego lani. Lavovski dio dobiti dviju najvećih banaka pripada većinskim talijanskim vlasnicima – UniCreditu i Intesi Saopalo.

Turističke perjanice lani su nastavile s pozitivnim trendovima pa je većina odlučila izdašnije nagraditi dioničare. Vodeća hotelijerska kompanija Valamar riviera podigla je dividendu za 11 posto, zaokruživši iznos na kunu po dionici.

Rovinjska Adris grupa i Plava laguna još nisu objavile podatke o dividendi, a dioničare su ugodno iznenadile Arena Hospitality grupa i Hoteli Makarska. Lani ove kompanije nisu isplaćivale dividendu, a ove godine odlučile su nagraditi dioničare s pet kuna po dionici. Dividendu je i ove godine povećala biogradska Ilirija (na 3,5 kuna po dionici), a na istoj razini kao i lani zadržali su je zadarski Turisthotel i rapski Hotel Imperial.

Zahvaljujući pozitivnim poslovnim trendovima i rastu dobiti, Hrvatski Telekom ove godine osjetno je povećao dividendu. Dioničari će dobiti 10 kuna po dionici, četiri kune više nego lani. Krajem svibnja na vlasničke račune ukupno će se isplatiti 812,2 milijuna kuna, od čega sedam kuna po dionici iz tekuće dobiti 2018. godine, a tri kune po dionici iz zadržane dobiti prethodnih razdoblja.

Hrvatski Telekom ove godine osjetno je povećao dividendu Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

Dividendu je zasad objavio manji broj industrijskih kompanija, a među prvima s predujmom svoje je dioničare nagradio solinski AD Plastik. Jednak iznos kao prošle godine (10 kuna po dionici) najavio je Kraš dok je Končar D&ST malo skresao nagradu.

Od prehrambenih kompanija plan isplate na istoj razini kao prošle godine objavili su Čakovečki mlinovi dok glavne perjanice prehrambene industrije – Podravka i Atlantic grupa – još nisu otkrile koliki dio dobiti namjeravaju rasporediti vlasnicima.

  • +5
Valamar riviera dioničarima isplaćuje kunu po dionici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Valamar Riviera

Dioničari građevinskih i brodarskih tvrtki i ove godine, sudeći po poslovnim rezultatima i akumuliranim gubicima, ostat će praznih džepova.

Ako usporedimo dividendne prinose, koji pokazuju stopu povrata na tržišnu cijenu dionice, trenutno je najisplativija dionica PBZ-a s prinosom od preko 10 posto. Natprosječne zarade nude i dionice Zagrebačke banke (9,19 posto), zatvorenog fonda Breza invest (8,06 posto), Jadroagenta (7,85 posto), Hrvatskog Telekoma (6,13 posto) i Adriatic osiguranja (5,71 posto).

Solidan povrat može se ostvariti dionicama Istarske kreditne banke, Končar D&ST-a i Auto Hrvatske dok su prinosi na turističke dionice nešto skromniji zbog njihovih relativno visokih cijena. Pritom treba voditi računa o tome da je konačni prinos nešto niži od iskazanog jer se dioničarima prilikom isplate odbija porez po stopi od 12 posto te odgovarajući prirez.