PRODAJA U PADU

Dobit Podravke 84,1 milijun kuna

14.02.2011 u 13:59

Bionic
Reading

Koprivnička Podravka u prošloj je godini ostvarila prihod od 3,52 milijarde kuna, što je dva posto manje nego 2009. godine. Kompanija je ostvarila neto dobit od 84,1 milijun kuna, nakon izvršenih rezervacija za ugovorni odnos s OTP bankom od 21 milijun kuna, usklađenja vrijednosti obveznica od 34,2 milijuna kuna te isplaćenih otpremnina u iznosu od 12,5 milijuna kuna. Bez navedenih jednokratnih stavki neto dobit iznosi 151,1 milijuna kuna

Usporedbe radi, u prethodnoj godini Podravka je poslovala s gubitkom od 381 milijun kuna. 'Iako je u 2010. godini Grupa Podravka ostvarila nižu prodaju od prošlogodišnje, ostvareni su značajni pozitivni pomaci na svim razinama profitabilnosti, što je rezultat unapređenja poslovnih procesa i racionalnijeg upravljanja troškovima', ističe se u izvješću.

Prodaja hrane i pića iznosila je 2,78 milijardi kuna te je u usporedbi s 2009. godinom niža za dva posto. U Podravci ističu da je spomenuti pad prodaje posljedica sedam posto niže razine prodaje na tržištu Hrvatske, na kojem su u cijeloj 2010. godini izraženi nepovoljni trendovi u gospodarstvu, pad ekonomske aktivnosti i porast prodaje jeftinijih proizvoda i trgovačkih robnih marki. Istovremeno, na inozemnim tržištima prodaja hrani i pića porasla je za tri posto.

Farmaceutski biznis (Belupo) ostvario je prodaju u iznosu od 744,2 milijuna kuna, što predstavlja pad od jedan posto u odnosu na 2009. godinu. I u prodaji lijekova je podbacilo domaće tržište, na kojem je za sedam posto pala prodaja lijekova na recept, a za osam posto prodaja bezreceptnih proizvoda.

Operativni troškovi Grupe Podravka niži su za 4 posto, odnosno 133,6 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Budući da operativni troškovi padaju već drugu godinu u Podravci zaključuju da su uvedeni mehanizmi kontrole troškova učinkoviti, posebno u dijelu općih i administrativnih troškova.