OČEKIVANI REZULTATI

Dobit Končara 142,7 mil kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2009 14:04
  • Objavljeno 16.12.2009 u 14:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Grupa Končar ostvarit će u ovoj godini prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što je za 7 posto manje od ostvarenog u 2008. godini, a procjenjuje se da će ovogodišnja dobit nakon oporezivanja iznositi 142,7 milijun kuna, istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Darinko Bago na današnjoj konferenciji za novinare

Ovu je godinu Bago ocijenio jednom od težih, napominjući kako je u odnosu na prošlu godinu, koja je za Končar bila jedna od najuspješnijih, prodaja smanjena za sedam posto i to ponajprije zbog pada prodaja na domaćem tržištu za 12 posto, na 1,4 milijardi kuna.

Ključni razlog pada prodaje na domaćem tržištu su zaustavljeni poslovi za HEP u vrijednosti 640 milijuna kuna, pojasnio je Bago dodajući da je riječ o ugovorenim poslovima koji su jednostrano zaustavljeni.

Prihodi od prodaje u izvozu smanjeni su tri posto i iznosit će 1,2 milijarde kuna, a izvoz čini 47 posto ukupne prodaje Grupe Končar.

Najveći udio (86 posto) u ukupnoj prodaji Grupe ostvarit će društva poslovnog područja Energetika i transport.

Stanje ugovorenih poslova na kraju godine procjenjuje se u iznosu od 2,6 milijardi kuna.

Govoreći o planovima za 2010. Bago je istaknuo kako procjenjuju da će to biti godina ozbiljne i teške gospodarske krize, no Grupa Končar planira ostvariti pozitivan financijski rezultata.

Planira se neto dobit u iznosu od 108 milijuna kuna, na domaćem tržištu prihod od 1,1 milijardu kuna te u izvozu 1,4 milijarde kuna.

Bago je istaknuo kako u 2010. Končar ulazi s investicijama od oko 155 milijuna kuna koje su prije svega usmjerene u istraživanje i razvoj novih proizvoda - razvoj vjetroagregata snage 2,5 MW, prototipa niskopodnog elektromotornog vlaka za HŽ, razvoj elektromotornog vlaka i tramvaja na alternativnim širinama kolosjeka itd.

Upitan za komentar natječaja za tramvaj u Beogradu, na kojem Končar nije prošao iako je imao najjeftiniju ponudu (2 milijuna nižu), Bago je rekao da su iz medija saznali kako su izgubili posao te kako im je uskraćeno pravo na bilo kakav pravni lijek. Stoga vode pravnu bitku oko cijelog slučaja.

Dodaje kako su se pojavile neke špekulacije da je jedan od razloga gubitka posla taj što Hrvatska aktivno brani neovisnost Kosova, no on ne želi ulaziti u takve razloge već je ponovio kako će se slučaj riješavati u pravnoj borbi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi