JAČA KONTROLA DRŽAVNIH TVRTKI

Direktori do sutra moraju sastaviti plan štednje

24.02.2009 u 15:36

Bionic
Reading

Čelnici javnih poduzeća trebaju do sutra navečer dostaviti Vladi prijedloge mjera štednje koje će biti ukomponirane u dodatne antirecesijske mjere koje će premijer Ivo Sanader predstaviti u četvrtak, najavila je danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Direktori poduzeća u državnom vlasništvu na današnjem su sastanku u Banskim dvorima pozvani na izradu mjera rezanja neproduktivnih troškova i očitovanje o menadžerskim plaćama u svojim tvrtkama, pogotovo u kontekstu odnosa prema plaćama premijera i ministara.

Neki od njih već su predstavili mjere kojim će se ukupno uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna, a kada Vladi stignu svi konkretni prijedlozi uštede bi mogle biti i veće.

U četvrtak će predsjednik Vlade govoriti o dodatnim antirecesijskim mjerama koje poduzimamo i planiramo poduzeti, a napraviti ćemo i pregled svega što smo učinili proteklih mjeseci na ublažavanju krize, istaknula je Kosor.

Danas smo otvorili i temu o menadžerskim plaćama, pogotovo u kontekstu činjenice da neki od direktora tih tvrtki imaju dvaput ili triput veće plaće od predsjednika Vlade, dodala je.

To se odnosi samo na menadžment, a o plaćama zaposlenika se zasad nije razgovaralo. Plaće radnika javnih poduzeća trebale bi ubuduće pratiti kretanje plaća u državnim i javnim službama, neki sindikati stalno traže poveznicu između tih plaća i to je jedinstvena prilika da se poveznica napravi.

Kosor je pritom podsjetila na jučerašnju izjavu Vilim Ribića, čelnika Matice hrvatskih sindikata, da bi on prihvatio zamrzavanje plaća u državnim i javnim službama ako bi to spasilo radna mjesta i ako bi se plaće zamrznule i u ostalim sektorima.

Također je najavila da neće biti otpuštanja radnika, a jedini odljev iz tih tvrtki bit će zbog odlazaka u mirovinu.

Vlada će pomoći javnim poduzećima u problemima s likvidnošću, a dio sredstava će se namaknuti iz ušteda koje su danas najavljene u iznosu od oko 1,5 milijardi kuna, najavio je ministar financija Ivan Šuker

Za HEP, HAC i Hrvatske ceste uzet ćemo tri kredita s kojima ćemo praktički riješiti preko 80 posto problema s likvidnošću u javnim poduzećima - nakon toga dospjele obveze će biti ispod 250 milijuna kuna, kazao je Šuker.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec istaknuo je kao pozitivne primjere Hrvatske šume, koje su smanjile cijene sirovine i na taj način poboljšale stanje u drvnoprerađivačkoj industriji, te HEP koji bi sveobuhvatnim planom mjera trebao smanjiti troškove u 2009. za 450 milijuna kuna.

U četvrtak ćemo na sjednici Vlade dati suglasnost za zaduženje HEP-a u visini 50 milijuna eura, a tim bi se kreditom trebao reprogramirati dio starih obveza i namaknuti dodatna sredstava za podmirenje najnužnijih obveza prema dobavljačima, najavio je Polančec.

Na taj način, uštedama i kreditom će se namaknuti dodatna sredstva da bi HEP 2009. mogao završi pozitivno, a isto se traži i od ostalih poduzeća u državnom vlasništvu - moraju pozitivno poslovati i u novonastalim okolnostima, istaknuo je Polančec.