ZAGREBAČKA BURZA

Dionički indeksi stagnirali, dobitnika dana opet Viktor Lenac

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je novi tjedan otvorilo poprilično uspavano, bez osjetnijih promjena dioničkih indeksa i uz skroman promet. Indeks CROBEX je stagnirao na 2255,8 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 upisao zanemarivi porast od 0,04 posto.

Među sektorskim indeksima je bilo nešto više volatilnosti, pa je tako indeks transportnog sektora oslabio 1,2 posto, kojemu je to šesti uzastopni dan pada, u pravilu kao posljedica rasprodaje u brodarskim izdanjima.

Na suprotnoj strani izdvaja se indeks industrije sa oko 1 posto porasta. Likvidnost je oslabila u odnosu na prosjek zadnja dva tjedna, te je protrgovano oko 861 tisuća eura prometa, gdje je iznenađujuće, kao najlikvidnija, isplivala dionica Čakovečkih mlinova, koja je na 208 tisuća eura prometa, što je njena najviša likvidnost od ljeta 2021, upisala rast cijene od oko 1 posto. Po prometu slijedi dionica HPB-a, koja je na 156 tisuća eura prometa stagnirala cijenom, dok je Valamar Riviera upisala rast cijene od 0,4 posto, pri 116 tisuća eura prometa.

Titula dobitnika dana ide brodogradilištu Viktor Lenac, čija je cijena skočila 7 posto, na oko 54 tisuće eura prometa, te nastavlja snažnom izvedbom gdje je u osam trgovinskih dana upisala tek jedan pad, i to u iščekivanju kvartalnih rezultata te vijestima o dobroj zaposlenosti škvera. Na suprotnoj strani stoji dionica brodara Jadroplova, koja je pala 3,6 posto, nakon nekoliko dana pada vozarina u prijevozu rasutih tereta.

Dobitnik dana: Viktor Lenac +6,98% 3,68

Gubitnik dana: Jadroplov -3,64% 10,60

CROBEX: 0,00% 2.255,8