TRŽIŠTE KAPITALA

Dionice uzletjele na krilima pozitivnih vijesti o cjepivu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala u ponedjeljak je pratilo zbivanja na globalnim burzama te je snažno uzletjelo, gdje su CROBEX i CROBEX10 skočili 3,1 posto i 2,3 posto, što je u slučaju šireg indeksa najveći dnevni skok od travnja. Dobitnike su predvodile dionice turističkog i građevinskog sektora. Porasti na globalnim burzama bili su još i snažniji, na krilima pozitivnih vijesti oko cjepiva protiv koronavirusa, što se nadovezuje na rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Likvidnost je na Zagrebačkoj burzi također ojačala, te je protrgovano oko 15 milijuna kuna, što je trostruko veći promet nego je u prosjeku zabilježeno u prošlom tjednu. Dva su izdanja bila u fokusu investitora, povlaštena dionica Adrisa koja je na 4,6 milijuna kuna prometa ojačala oko 2 posto, a posebno dobar dan je imala dionica Valamar Riviere koja je skočila 8 posto pri 3,7 milijuna kuna prometa.

Među milijunaše ugurala se još dionica AD Plastika koja je na 1,2 milijuna kuna protrgovane vrijednosti porasla 3,7 posto. Titula dobitnika dana ide dionici hotelijera Solarisa koja je uzletjela 10 posto, a u stopu ju prati dionica Atlantske plovidbe sa plusom od 9,8 posto. Na cijelom burzi je bilo tek tri gubitnika, gdje možemo izdvojiti dionice Čakovečkih mlinova sa padom cijene od 1,5 posto, ali na skromnom prometu od 6,5 tisuća kuna.

Dobitnik dana Solaris +10,00% 440,00

Gubitnik dana Čakovečki mlinovi -1,52% 6500,00

CROBEX +3,09% 1.636,38