tržište kapitala

Dionice Kraša predahnule, ali je burza nastavila rast

Euri i kune, ilustracija

Euri i kune, ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Hrvatsko tržište kapitala je imalo jako dobar dan u četvrtak, obilježen snažnim rastom dioničkih indeksa, vrlo dobrom likvidnošću i značajnim dobicima pojedinih izdanja.

Dionice Kraša su ponovno bile najaktivnije izdanje s prometom od 11,4 milijuna kuna, ali je izostao daljnji rast cijene, te se čini da uzimaju daha nakon intenzivnog uzleta proteklih dana. U četvrtak im se cijena smanjila za 0,94 posto na 1.050,00 kuna, i to nakon što je ciparski investitor Kappa Star Limited objavio da nema namjeru objavljivati dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dionica Kraša.

Međutim, na ostatku tržišta se trgovalo u poprilično pozitivnom raspoloženju te je većina dionica bilježila rast vrijednosti, a pojedina izdanja i osjetan rast. Druge dionice iz prehrambenog sektora su ponovno skočile, primjerice dionice Podravke su porasle za gotovo pet posto na 487,00 kuna, njihovu najvišu cijenu još od vremena prije financijske krize uz promet od gotovo šest milijuna kuna, dok su dionice Atlantic Grupe rastom za gotovo četiri posto na 1.320,00 kuna postavile novi povijesni rekord.

Među likvidnijim izdanjima rastom se posebno izdvajaju dionice Petrokemije, koje su skočile gotovo 12 posto na 41,60 kuna, te Uljanik, čije su dionice uzletjele 25 posto na 1,55 kuna. Dobar dan su imali i Liburnia Riviera Hoteli, Ericsson Nikola Tesla te Optima Telekom, koji su uknjižili dobitke između dva i tri posto.

Kretanje dioničkih indeksa također odražava pozitivna kretanja na burzi. Indeks CROBEX je porastao za 1,29 posto na 1.959,70 bodova. što je njegova najbolja dnevne izvedba od veljače 2018. godine te njegova najviša razina još od travnja 2017. godine, dok je indeks blue chip dionica CROBEX10 porastao još i jače, za 1,69 posto na 1.161,49 bodova. Ukupni promet dionicama je iznosio nešto više od 35 milijuna kuna.

Dobitnik dana Uljanik +25,00% 1,55

Gubitnik dana Koestlin -76,00% 120,00

CROBEX +1,29% 1.959,70

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!