potonuće cijena

Dionice europskih i američkih gaming kompanija na udaru prodaja zbog kineskog Tencenta

03.08.2021 u 15:52

Bionic
Reading

Dionice tvrtki koje kreiraju video igre, izlistane na europskim burzama i u SAD-u, u utorak su znatno oslabile nakon oštrog potonuća cijene dionice kineske kompanije za video igre i društvene mreže Tencent uslijed straha investitora da će se taj sektor naći sljedeći na udaru regulatora

Tencentove dionice potonule su u utorak ujutro za više od 10 posto na burzi u Hong Kongu, čime je izbrisano gotovo 60 milijardi dolara njegove tržišne kapitalizacije, pod utjecajem članka objavljenog u državnom mediju koji je video igre nazvao "duhovnim opijumom".

U članku koji je povezan s kineskom državnom novinskom agencijom Xinhua spominje se Tencentova igra "Kraljeva slava" te tvrdi da su djeca ovisna o online igrama. U članku se poziva na uvođenja ograničenja toj industriji.

Investitori se pribojavaju moguće veće državne intervencije u Kini, nakon što je nedavno Peking snažnije već regulirao nekretninski, obrazovni i tehnološki sektor.

Iako se ne očekuje da bi to moglo imati izravnog utjecaja na gaming kompanije izvan Kine, cijene njihovih dionica svejedno su pale, jer mogući regulatorni udar Pekinga jača zabrinutost investitora od regulatornog rizika za cijelu gaming industriju.

Cijena dionice tehnološke kompanije Prosus, izlistane u Amsterdamu, koja ima 29 posto udjela u Tencentu, u utorak je pala za više od 6 posto, dok su europske kompanije koje se bave online video igrama Ubisoft i Embracer group zabilježile pad cijena svojih dionica za 2,5 odnosno 4,7 posto.

Na Wall Streetu su u elektroničkom trgovanju prije službenog otvaranja burze cijene dionica Activision Blizzarda, Electronic Artsa, Take-Two Interactive Softwarea i Zynge pale između 1 i 4 posto.

"Vjerujemo da je rizik od uvođenja restriktivne regulative i za gaming industriju sada mnogo konkretniji", kaže analitičar Gianmarco Bonacina, koji je snizio rejting dionice Prosus s "kupuj" na "drži".