zagrebačka burza

Dionica Kraša i dalje u fokusu, ali je izgubila četiri posto na vrijednosti

Kraš

Kraš

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Domaće tržište kapitala je u ponedjeljak prekinulo svoj pozitivan niz od osam uzastopnih dana rasta, indeksi su zaključili u crvenom, dok se živo trgovanje nastavilo.

Indeks CROBEX je kraj dana dočekao na 1.963,5 bodova, što predstavlja pad od 0,8 posto, dok je njegova uža inačica, indeks CROBEX10, oslabio 0,9 posto. Svi sektorski indeksi su dan zaključili s negativnim predznakom, a najviše je izgubio indeks transportnog sektora, koji je potonuo 18,5 posto.

Živo trgovanje se nastavilo, iako u manje intenzivnom ritmu u odnosu na prethodne dane. I dalje je u fokusu ulagača bila dionica Kraša, koja je na prometu od 10,3 milijuna kuna izgubila 4 posto na vrijednosti nakon što je objavljeno da je Skupština Kraš ESOP-a glasala protiv zajedničkog sudjelovanja s Braćom Pivac u ponudi za preuzimanjem Kraša. Aktivne su bile i dionice FTB Turizma, s prometom nešto većim od 4 milijuna kuna i rastom cijenom od 7,2 posto, a slijede ih dionice Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 2,6 milijuna kuna oslabile 0,9 posto.

Uvjerljivi gubitnik dana je bila dionica Uljanik Plovidbe, koja je potonula 36 posto nakon što je kompanija objavila da je sindikat inozemnih banaka zaustavilo brod Pomer radi naplate svojih dospjelih potraživanja, te je slijedom toga kompanija uputila prijedlog za otvaranje pred-stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Pazinu. Loš dan su imale i dionice Atlantic Grupe, koje su oslabile 3 posto, te dionice Podravke, čija je cijena kliznula 2,1 posto.

S druge strane, dobar dan su imale dionice Vira, Petrokemije i Hrvatske poštanske banke koje su ojačale redom 18 posto, 8,7 posto i 6,5 posto.

Dobitnik dana Viro +17,98% 105,00

Gubitnik dana Uljanik Plovidba -36,00% 40,00

CROBEX -0,77% 1.963,54

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!