PROCJENA ANALITIČARA

Dionica Ine znatno je precijenjena

03.02.2011 u 12:43

Bionic
Reading

Analitičari Raiffaisen banke i Erste bank smatraju da je dionica Ine znatno precijenjena te da odudara od ostvarenih rezultata poslovanja kompanije

Prema procjeni analitičara Raiffeisen banke, fer vrijednost dionice Ine trenutno je 2.500 kuna, a zbog pozitivnih trendova u poslovanju i javne ponude MOL-a, ciljanu cijenu dionice postavili su na razinu od 2.830 kuna.

Uz poruku 'Sada je vrijeme za prodaju' u analizi Raiffeisen banke stručnjaci ističu da je iznenadni interes mirovinskih fondova za dionicama Ine, kojima je blokirana MOL-ova javna ponuda, motiviran političkim razlozima, budući da se dionicom trgovalo po znatno nižim cijenama u dugom razdoblju prije MOL-ove ponude.

Analitičari napominju da će nakon isteka ponude MOL-a i akcije mirovinaca na burzi preostati vrlo malena količina slobodnih dionica za prodaju te upozoravaju na opasnost od pada cijene, nakon što zainteresirani ulagači postignu svoje ciljeve. Stoga preporučuju investitorima prodaju dionica.

Napominju i da postojećim razvojem događaja nije ugrožena MOL-ova upravljačka pozicija u Ini, koja je zajamčena sporazumom između Vlade i mađarske kompanije.

Analitičari Erste banke procjenjuju da MOL neće pojačavati svoju ponudu nakon neuspješne javne ponude, već smatraju da će pričekati odluku Vlade o smanjivanju svog udjela u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, kada će im se ponovno otvoriti prilika da steknu većinski udio.

I stručnjaci Erste banke uvjereni su da je dionica Ine trenutno znatno precijenjena budući da ne postoje fundamentalni pokazatelji koji mogu podržati trenutnu burzovnu cijenu.

*Autor ne posjeduje dionice Ine