TRŽIŠTE KAPITALA

Dionica Ericsson Nikole Tesle u fokusu, brodari u crvenom

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala se i drugi dan za redom kretalo bez nekog jasnog trenda. Dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 su dan zaključili blago u zelenom, ali sa zanemarivim dobitcima manjim od 0,1 posto

Sektorske dobitnike je predvodio indeks građevinskog sektora sa skokom od 6,9 posto, dok je najveći pad od 3,1 posto zabilježen kod indeksa transportnog sektora.

Likvidnost je čak i bila blago povišena za ovo razdoblje godišnjeg odmora, te je protrgovano 7,3 milijuna kuna, što je najviše od sredine srpnja, čemu je svakako pridonijela dionica Ericsson Nikole Tesle. Naime, dionica Ericssona se našla u fokusu investitora, s čak 3 milijuna kuna prometa, uz skok cijene od 2,5 posto, na krilima snažnih kvartalnih rezultata koji su bili objavljeni tijekom dana, što je dionicu pozicioniralo među glavne dobitnike.

Titula dobitnika dana ide dionici Medike sa skokom cijene od 2,9 posto. Nešto likvidnija je bila i povlaštena dionica Adrisa sa 612 tisuća kuna prometa i padom cijene od 0,5 posto.

Među glavnim gubitnicima su prevladavali brodari, pa je tako dionica Atlantske plovidbe potonula gotovo 5 posto, više nego pad vozarina u prijevozu rasutih tereta, dok je dionica Tankerska Next Generation izgubila 4,3 posto na vrijednosti, a Jadroplov zaključio dan s 2,8 posto minusa.

Dobitnik dana: Medika +2,91% 21200,00

Gubitnik dana: Atlantska plovidba -4,94% 385,00

CROBEX: +0,07% 1.931,03