REAKCIJA NA PROSVJED

Dioki: Prodajemo imovinu, ali nema ponuda

22.10.2014 u 17:01

Bionic
Reading

Iz Diokija je stigla reakcija na današnji prosvjed Udruge bivših i sadašnjih radnika Diokija, koji su pred Trgovačkim sudom tražili ubrzanje stečajnog postupka i isplatu svojih tražbina, u kojoj ta tvrtka u stečaju ističe da do danas nije primila obvezujuću ponudu investitora po kojoj bi Odbor vjerovnika i stečajni upravitelj mogli postupati

Nažalost, na oglase prodaje postrojenja koja predstavljaju veće vrijednosti, do sada nije pristigla nijedna ponuda. U zadnjem oglasu procijenjena vrijednost postrojenja umanjena je sukladno preporuci Odbora vjerovnika, a to će biti tendencija i u daljnjem oglašavanju, upozorava Dioki u priopćenju.

Značajni dio imovine stečajnog dužnika predstavlja vlasništvo nad Dina - Petrokemijom koja se nalazi u postupku predstečajne nagodbe. Preduvjet uspješnog dovršetka nagodbe je ulazak investitora u Dinu, a dosad je jedino Devon Trading & Finance Limited uputio pismo namjere u kojem je pokazao interes za stjecanje većinskog udjela u Dina - Petrokemiji, pokretanje proizvodnje, te daljnje investiranje u razvoj proizvodnih kapaciteta.

Preduvjet investitora za predaju obvezujuće ponude je postizanje dogovora s vjerovnicima koji nisu potpisali predstečajnu nagodbu, a to su prvenstveno hipotekarni vjerovnici, odnosno vjerovnici s osiguranim tražbinama, ističe se u priopćenju.

Osim namirenja vjerovnika, zadatak stečajnog upravitelja je osiguranje vođenja stečajnog postupka i zaštite imovine. U slučaju Diokija u stečaju to znači i osiguranje fizičke zaštite lokacije i postrojenja koja se protežu na velikoj površini, a to predstavlja velike troškove komunalne naknade i osiguranja imovine. Također, s obzirom na proizvodnju koja se na lokaciji obavljala, značajan zahvat je saniranje lokacije od opasnih i neopasnih otpada.

Iz Diokija odbacuju i optužbu prosvjednika o uplitanju bivše Uprave i bivšeg većinskog vlasnika Roberta Ježića u vođenje stečajnoga postupka kao 'običnu insinuaciju i izmišljotinu'.

Rad stečajnog upravitelja nadzire Odbor vjerovnika i pomaže mu u radu i vođenju tijeka stečajnog postupka. Odmah nakon otvaranja stečajnog postupka, stečajni sudac imenovao je Odbor vjerovnika koji je na Skupštini vjerovnika potvrđen uz smanjenje broja članova. Održano je pet sjednica Odbora vjerovnika na kojima su odluke donošene najčešće jednoglasno, stoji u Diokijevom priopćenju.