kartičarske kuće

Dinersom se više ne može plaćati u Srbiji, istražili smo kakvo je stanje u Hrvatskoj

07.02.2018 u 18:24

Bionic
Reading

Nakon što je American Express najavio da odbacuje licencni model poslovanja u Europi i da će prekinuti suradnju s Privrednom bankom Zagreb, na tržištu su se pojavile glasine da je u problemima i Diners te da bi bez licence mogao ostati Erste Card Club

Te su priče krenule nakon navodnih problema s Ersteovom mrežom POS uređaja koji su mnogim korisnicima odbijali kartice. Upitali smo Erste Card Club (ECC) što se doista događa i ima li razloga za zabrinutost. 

Upitani hoće li izgubiti licencu za Diners, iz ECC-a odgovaraju: 'Navedena informacija u potpunosti je netočna. Poslovanje karticama Diners Cluba u Hrvatskoj odvija se nesmetano i redovno. Dapače, u ovom trenutku Erste Card Club (ECC) s izdavateljem franšize, američkom tvrtkom Diners Club International, intenzivno radi na modelima još kvalitetnije i snažnije kooperacije. ECC je stabilna tvrtka s rastućim trendom poslovanja kreditnim karticama, čvrsto orijentirana na hrvatsko, ali i ostala tržišta u regiji na kojima posluje i gdje vidi kvalitetne poslovne prilike za daljnji rast i razvoj.'

Na pitanje što se događa s POS mrežom pojašnjavaju kako su donijeli odluku o migraciji mreže na drugog pružatelja usluga, a taj bi posao trebao biti gotov u idućih nekoliko mjeseci.

'Tijekom navedenog razdoblja POS mreža će funkcionirati redovno i nesmetano te se ne očekuju bilo kakve poteškoće ili smetnje za naše klijente i trgovce-partnere', dodaju. 

Na umu treba imati to da danas u Srbiji i Crnoj Gori nitko ne prihvaća kartice Diners Cluba zbog toga što je Diners Club International Belgrade (DCIB) otišao u stečaj. 

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Podsjetimo, ECC je preuzeo srpski Diners u ožujku prošle godine, a brzo poslije preuzimanja ispostavilo se da je tamošnji menadžment 'kuhao' poslovne knjige: potraživanja od klijenata prikazivana su nepravilno, zbog čega se uopće nije isplatilo pokretati sanaciju. 

'Hoće li i u kojem obliku poslovanje Diners Cluba na tržištima Srbije i Crne Gore biti ponovno pokrenuto, znat će se tek nakon što završi proces stečajnog postupka DCIB-a. Međutim vrlo je važno istaknuti da situacija s DCIB-om ni na koji način ne utječe na redovno poslovanje ECC-a u Hrvatskoj i na svim ostalim tržištima na kojima tvrtka posluje te je prisutna od ranije. Naime ECC je vlasnik franšize Diners Club u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, a prisutan je i na tržištima Mađarske, Bugarske i Rumunjske u segmentu prihvata kartica', zaključuju u Ersteu. 

  • +4
Kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL