NESLUŽBENI IZVORI

Deutsche Telekom istražuje mogućnost povezivanja s francuskim Orangeom

28.11.2019 u 13:55

Bionic
Reading

Deutsche Telekom ispituje mogućnost povezivanja s francuskim takmacem Orangeom, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt, pozivajući se na neimenovane upućene menadžere

Dvije kompanije razgovaraju godinama, pri čemu su pregovori o spajanju 2017. propali jer nije bilo moguće dovesti ih u ravnopravnu poziciju, rekao je izvor prošle godine.

Handelsblatt je u srijedu izvijestio da Deutsche Telekom procjenjuje potencijal koji bi se otvorio povezivanjem s Orangeom. List podsjeća da su dvije kompanije u proteklih osam godina surađivale u nabavi.

Glasnogovornik Orangea rekao je „da nije iznesena ideja niti se vodi rasprava” o takvoj inicijativi.

U Deutsche Telekomu nisu željeli komentirati izvješće Handelsblatta.

Njemačka i francuska vlada vlasnice su značajnih udjela u dvije kompanije, što mogućem povezivanju dodaje političku dimenziju. S obzirom na veličinu Deutsche Telekoma, sporazum bi vjerojatno značio DT-ovo preuzimanje Orangea, što bi Parizu teško palo, napominje Reuters.

Deutsche Telekom najveća je europska telekomunikacijska kompanija s tržišnom kapitalizacijom od oko 72 milijarde eura, pokazuju podaci Refinitiva. Orange, čije su dionice uvrštene u kotaciju pariške burze, vrijedi oko 40 milijardi eura.

Europski telekomunikacijski sektor znatno je više fragmentiran od, primjerice, američkog, što koči ulaganja unatoč konkurenciji internetskih kompanija poput Amazona, dodaje Reuters.