NAJVEĆA SVJETSKA BURZA

Deutsche Boerse i NYSE Euronext dogovorili spajanje

16.02.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Njemački burzovni operater Deutsche Boerse i američki NYSE Euronext priopćili su da su dogovorili spajanje kojim će stvoriti najveću svjetsku burzu po prihodima i velikog igrača na tržištu financijskih derivata

Tvrtke su priopćile da će to spajanje učvrstiti njihove pozicije u okolnostima pojačanog natjecanja za proširenje udjela na tržištima gospodarstava u nastajanju, i to kako od 24-satnog trgovanja, tako i od manjih inovativnijih platformi trgovanja.

Izvršni direktor još neimenovane nove kompanije bit će sadašnji čelnik NYSE Euronexta Duncan Niederauer, koji je odbacio spekulacije da frankfurtska tvrtka zapravo preuzima moćnu ali tehnološki zastarjelu njujoršku burzu

'Rasi se o spajanju, o povezivanju. Smatramo da ovo povezivanje predstavlja novi korak u postavljanju budućih temelja za ovu industriju', kazao je Niederauer.

Najavljeno njemačko-američko spajanje pridružit će Deutsche Bourseovu frankfurtsku burzu Euronextovim tržištima vrijednosnih papira u New Yorku, Parizu, Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu.

'Time ćemo stvoriti najveću svjetsku burzovnu grupaciju, vodećeg globalnog igrača u trgovanju derivatima i upravljanju rizikom, te najveće, najpoznatije tržište za prikupljanje kapitala i trgovanje dionicama', priopćili su upravni odbori dviju kompanija.

Oni su se također osvrnuli na prednosti spajanja njihovih unosnih poslovanja s derivatima Eurex i NYESE Liffe, koji među sobom dnevno trguju s gotovo 20 milijuna ugovora.

Nepregledno tržište financijskih derivata obuhvaća terminske ugovore i opcije na dionice, obveznice i kamatne stope, proizvode kojima tvrtke intenzivno trguju kako bi smanjile rizik u financiranju.

Nova tvrtka bit će u 60-postotnom vlasništvu dioničara Deutsche Boersea, te 40-postotnom vlasništvu NYSE Euronexta.