NEGATIVNA STOPA INFLACIJE

Deflacija traje i dalje, cijene u kolovozu pale za 1,5 posto

15.09.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku (DSZ) u kolovozu je godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila negativnih 1,5 posto. Zadržavajući godišnji pad na razini iz prethodnog mjeseca, potvrđen je niz negativnih godišnjih stopa inflacije koji sa sporadičnim prekidima traje od veljače 2014., ističe se u analizi RBA

Uvezeni deflacijski pritisci uzrokovani kretanjima na svjetskim robnim tržištima odražavaju se u godišnjem padu cijena u kategoriji prijevoza (5,6%) koji je podržan padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (9,7%).

Također, dodatni doprinos godišnjem padu cijena došao je od nižih cijena odjeće i obuće koje su u kolovozu za 1,3% niže u odnosu na isti mjesec lani. Pad cijena bilježi i kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (2,5%) potaknuta dvoznamenkastim padom cijena plina od 19,2%. U istom promatranom mjesecu godišnji pad cijena zabilježen je i u kategorijama komunikacije te rekreacije i kulture (3,3% odnosno 1,4%).

Naposljetku, cijene hrane i bezalkoholnih pića te cijene u kategoriji alkoholnih pića i duhana u kolovozu su niže za 0,5% odnosno 0,3% u usporedbi s istim mjesecom prošle godine. S druge strane, snažniji pad cijena na godišnjoj razini zaustavljen je rastom cijena u kategoriji restorana i hotela (2,5%), zdravstva (1,9%), pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva (1,2%) te u kategoriji obrazovanja (0,7%).

Pad potrošačkih cijena zabilježen je i na mjesečnoj razini (0,2%) pri čemu je najveći doprinos padu cijena u odnosu na srpanj došao iz kategorije prijevoza čije su cijene pale za 1,3% mjesečno. U kumulativnom razdoblju od prvih osam mjeseci potrošačke cijene su prosječno niže za 1,5% u odnosu na isto razdoblje lani. No isključimo li iz indeksa potrošačkih cijena volatilne komponente tj. cijene energije i prehrane (koje u košarici potrošačkih cijena čine gotovo 58%), temeljna godišnja stopa inflacije u istom promatranom razdoblju zabilježila je blagi rast od 0,1% godišnje.

Pad potrošačkih cijena prisutan već treću godinu zaredom dodatno je potaknut i administrativnim smanjenjem cijena plina koji je stupio na snagu početkom travnja ove godine.

Analitičari RBA očekuju nastavak negativnih godišnjih stopa inflacije, prvenstveno podržan kretanjima cijena energenata na svjetskim robnim tržištima.