NEOBIČNA RAČUNICA

Debeljak se hvali: DIV je najzaslužniji za rast hrvatskog BDP-a

05.05.2015 u 15:39

Bionic
Reading

Samoborski DIV danas se oglasio priopćenjem u kojem se tvrdi da je ta kompanija zaslužna za rast hrvatskog BDP-a u proteklom kvartalu

‘DIV grupa u ukupnom BDP-u ima doprinos od 0,7 posto, što znači da bi bez doprinosa DIV grupe isti bio i dalje negativan kao prije toga. U ukupnom izvozu u tom kvartalu samo DIV grupa imala je doprinos od 2,4 posto’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Uprave i vlasnik Tomislav Debeljak.

Nadalje, Debeljak kaže kako je u proteklih 20 godina DIV grupa ostvarila je prosječni godišnji rast prometa preko 40 posto, prosječni godišnji porast broja zaposlenih od preko 25 posto.

U pet recesijskih godina DIV je uložio preko pola milijarde kuna u proizvodne pogone, unapređenje tehnologije i proizvodne procese. ‘Izgradili smo ukupno 4 nove tvornice na tri lokacije da bi danas DIV grupa imala ukupni kapital i rezerve u visini 1,6 milijardi kuna’, kaže Debeljak.

S novougovorenim poslovima u Brodosplitu očekuje se rast dobiti na 200 milijuna kuna u slijedeće dvije i pol godine.

‘Sve to uz poznatu činjenicu da nisu sva hrvatska Brodogradilišta tretirana na isti način niti su krenuli u restrukturiranje s istih pozicija. Brodosplit je u usporedbi s npr. 3. Majem imao 1,2 milijarde kuna lošiju početnu poziciju, a uz to jedino smo hrvatsko brodogradilište koje u restrukturiranju ne dobiva potpore za buduće gubitke, nego državni doprinos samo dijelom pokriva gubitke iz prošlosti.Naš obvezni vlastiti doprinos u restrukturiranju je i tri puta veći od ostalih’, dodaje Debeljak te zaključuje:

‘Na kraju i činjenica da je DIV grupa (bez Brodosplita) do sada napunila proračun za preko milijardu kuna, a dok će u pet godina restrukturiranja Brodosplita, DIV grupa svojim poslovanjem ukupno napuniti proračun s još oko 1,3 milijarde kuna’.