NOVI UVJETI IZ MERCATORA

Debeljak nastavlja blokadu Agrokora

žiga debeljak

žiga debeljak

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Uprava Mercatora i dalje ne dopušta Agrokoru da napravi dubinsko snimanje toga trgovačkog lanca. U detaljnom pismu konzorciju prodavatelja 52 posto Mercatora (Pivovarna Laško i banke), objavljenom u srijedu na Ljubljanskoj burzi, Uprava ističe da nemaju 'nove činjenice ili dokaze' zbog kojih bi promijenili odluku da ne pregovaraju i ne dopuste dubinsko snimanje koncernu Ivice Todorića.

'Činjenice i dokazi' odnose se na zahtjeve Uprave da Agrokor, koji je još 17. listopada predao neobvezujuću ponudu od 221 euro po dionici, dostavi odgovarajuća jamstva da ga podupiru EBRD i IFC.

U Agrokoru sve vrijeme objašnjavaju da će se međunarodni financijski partneri uključiti u konačnoj ponudi, što im očito šef Uprave Mercatora Žiga Debeljak iz nekog razloga ne vjeruje. Stoga Uprava u jučerašnjem pismu prodavateljima predlaže tri alternativna pristupa u ovoj situaciji.

Prvi je da se dobije formalna potvrda da će EBRD i IFC biti izravno uključeni u posao. Prema drugom pristupu, Agrokor sad može tek djelomično dobiti informacije koje traži. To nikako neće biti pravi 'due diligence', a Agrokorovi zahtjevi kao i Mercatorovi odgovori na njih bit će javno objavljeni.

Naime, Agrokor, s kojim se zbog najbolje ponude ekskluzivno pregovara, nije potpisao ugovor o povjerljivosti podataka. Agrokor to ne želi učiniti jer se u slučaju poništenja natječaja mora obvezati da idućih 18 mjeseci neće kupovati dionice Mercatora. Uprava s druge strane ne želi 'zbog interesa društva' dati osjetljive (ali i prema Zakonu o tržišnom natjecanju protuzakonite) podatke najvećem konkurentu u regiji.

Tvrde i da je Agrokor zatražio, između ostalog, strukturu i promjene marži ovisno o tipu trgovine, detaljne informacije o nekretninama, kopije ugovora o najmu, uvjete plaćanja za svaki prodajni program itd. Nakon toga se, tvrde, u proces mogu uključiti EBRD i IFC, a ako namjeravaju izravno ući u vlasničku strukturu Mercatora, odmah će im se omogućiti 'due diligence'. No to se kosi s Agrokorovim planom prema kojem se nakon preuzimanja Mercatora stvara 'retail' holdinga Mercator-Konzum, u koji bi spomenuti investitori uz JP Morgan uložili 600 milijuna eura u 'equity'.

Naime, ako bi EBRD i IFC ulazili izravno u Mercator, navodno to nikako ne bi bilo po cijeni od 221 euro. I treće što Uprava Mercatora traži jest da se u razdoblju dok u pregovorima nema EBRD-a i IFC-a u pregovore uključi 'solidna financijska institucija, npr. banka koja je Mercatorov dioničar i kojoj je u interesu prodati dionice'. Iako se ne navodi tko bi to bio, vjerojatno je riječ o NLB-u koji ima nešto više od 10 posto Mercatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi