Novo Nordisk

Danski farmaceut radi na još moćnijoj tableti za mršavljenje: To će biti prekretnica!

08.03.2024 u 19:51

Bionic
Reading

Proizvođač lijeka za pretilost Wegovy, danska kompanija Novo Nordisk, nadmašio je Teslu po tržišnoj vrijednosti nakon što su rani podaci pokazali pozitivne rezultate za njihovu novu eksperimentalnu pilulu za mršavljenje

Dionice danske tvrtke dosegle su rekordnu visinu u četvrtak, skočivši za čak osam posto, nakon što su investitorima priopćili da je prva faza pokusa pilule amycretin pokazala gubitak težine od 13,1 posto kod sudionika nakon 12 tjedana korištenja.

Novo Nordisk je sada 12. najvrjednija tvrtka na svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od 604 milijarde dolara - ispred Tesle koja vrijedi 569 milijardi dolara.

Porast cijene dionica u četvrtak produljuje višemjesečni rast Novo Nordiska, uz rast uzbuđenja zbog lijekova za mršavljenje i njihove potencijalne šire primjene.

Tvrtka je sada najvrjednija u Europi, s tržišnom vrijednošću većom od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Danske prošle godine.

Rani podaci o amycretinu označavaju novu prekretnicu za Novo Nordisk, nudeći potencijalno učinkovitiju i manje invazivnu alternativu njihovim već široko uspješnim injekcijskim lijekovima Wegovy i Ozempic. Wegovy je pokazao gubitak težine od šest posto u pokusu od 12 tjedana, a Ozempic je lijek za dijabetes.

Druga faza ispitivanja amycretina započet će u drugoj polovici ove godine, a rezultati se očekuju početkom 2026., priopćila je tvrtka u četvrtak. Tretman će zatim biti predmetom treće i četvrte faze pokusa - što je proces koji bi mogao godinama potrajati.

Ipak, Martin Holst Lange, glavni direktor razvoja u Novo Nordisku, izjavio je u petak da očekuje da bi pilula mogla biti dostupna potrošačima 'u ovom desetljeću'.