ČETIRI SAJMA

Dani turizma i enogastronomije na ZV-u

09.05.2012 u 14:53

Bionic
Reading

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvoreni su Dani turizma i enogastronomije, a na četiri specijalizirana sajma do 12. svibnja sudjelovat će 258 izlagača iz 16 zemalja

Riječ je o međunarodnim sajmovima turizma CroTOUR, hrane, pića i gastronomskih inovacija InGa, vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo Vinovita i hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa Hotel&Gastroteh

Otvarajući sajmove zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo istaknuo je kako turizam ima velik značaj u razvoju cjelokupnog gospodarstva ne samo zbog izravnih gospodarskih učinaka nego i činjenice da turistička potrošnja značajno pridonosi povećanju razmjerno malog nacionalnog tržišta omogućavanjem takozvanog nevidljivog izvoza.

Dodao je kako je danas turizam izišao iz okvira industrije i postao društveno-ekonomski fenomen. Njegov daljnji razvoj i formiranje proizvoda i otvaranje novih destinacija trebao bi biti rezultat prethodnih iskustava u kombinaciji s novim trendovima i željama turističkih potrošača, imajući na umu specifičnost regije i načela održivog razvoja.

Valjalo je istaknuo kako je u budućnosti potrebno puno više tematizirati održivi razvoj, definirati jasnu strategiju i postaviti ciljeve te uvesti mehanizme koji osiguravaju razvoj na održiv način.

Turizam ne čime samo infrastruktura već prvenstveno ljudi koji u njemu rade, kazao je napominjući kako Ministarstvo turizma provodi niz aktivnosti s ciljem jačanja konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao prioritetnom cilju.

Kazao je kako se nastavlja s pripremom izmjena i dopuna zakonske regulative kako bi se osigurala kvalitetna priprema i provođenje turističke sezone te olakšalo poslovanje u turističkom sektoru.

Želja nam je također, istaknuo je, pronaći najbolje modele privatizacije preostalih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu te u što većom mjeri iskoristiti potencijal bivših vojnih objekata.

Strategijom razvoja hrvatskog turizma želi se definirati dugoročna vizija i ciljevi turizma koji će omogućiti sustavan pristup i jasno postavljanje smjernica za upravljanje turizmom te povlačenje sredstava iz fondova EU-a.

Strategija koja je u izradi bit će prva prava strategija turizma od samostalnosti Hrvatske, rekao je Valjalo.

Tijekom četiri dana trajanja sajmova bit će održano i niz stručnih skupova, radionica i prezentatcija.

Tako će primjerice u sklopu sajma CroTOUR biti održane radionice B2B - susret touroperatora i turističkih tvrtki 'Buy Croatia' za 2012. i ugovaranje za 2013. kao i upoznavanje s potrebama i željama kupaca turističkih aranžmana i konkurencijom.

Također će biti održan stručni skup na temu 'Hrvatske turističke agencije ususret ulasku u EU', a bit će održane i skupštine udruga putničkih agencija i hotelijera.

Za sve one koji traže posao tijekom ljetnih mjeseci posebno zanimljiv bit će 'Cro Summer Job' u okviru kojega će se nuditi sezonski poslovi za ovu godinu.