REJTING NEPROMIJENJEN

D&B: Hrvatska je zemlja s blagim rizikom ulaganja

06.06.2011 u 12:24

Bionic
Reading

Bonitetna kuća Dun & Bradstreet (D&B) u izvještaju za lipanj Hrvatsku i dalje svrstava u zemlje s blagim rizikom ulaganja, izvijestili su danas iz tvrtke Bonline, koja zastupa D&B-a za područje Hrvatske i BiH

Analitičari D&B-a smatraju da će poslovni rizik u Hrvatskoj ostati povišen, kao rezultat još uvijek strogih uvjeta kreditiranja, velikog broja stečajeva i krhkih gospodarskih izgleda.

D&B naglašava dobro stanje financijskog sektora, njegovu zadovoljavajuću kapitalizaciju, likvidnost i profitabilnost. Usto, Vlada je potaknula javni sektor na brža plaćanja, a čini se i da će privatni sektor također napredovati u tom području, kaže se među ostalim u lipanjskome izvješću.

Ipak, D&B smatra da će gospodarski oporavak i dalje biti veoma spor i navodi nekoliko rizika koji na to utječu, a to su slaba domaća potražnja, visoka stopa nezaposlenosti, povećanje cijena nafte te indirektni utjecaj dužničke krize u eurozoni.

'U nadolazećim mjesecima ne možemo očekivati rast domaće potražnje, a visoka nezaposlenost će kočiti osobnu potrošnju dok će zbog opreza banaka kreditna aktivnost i dalje biti slaba te će privatne investicije biti ograničene. Isto tako, inflatorni pritisci zbog rasta cijena nafte također mogu negativno utjecati na domaću potražnju', ocjenjuje se u izvještaju.

Dodaje se i da Vlada planira poduzeti nekoliko poteza kako bi se potaknuo ekonomski oporavak i otvorila nova radna mjesta. Neki od njih su raspisivanje više tendera u turizmu i infrastrukturnim projektima te porezne olakšice na nova radna mjesta. U D&B-u smatraju kako će efekti takvih poteza biti ograničeni.

Velikim rizikom za domaće gospodarstvo D&B smatra slabu fiskalnu pozicija i povećanje zaduženosti zemlje.

'Unatoč vladinim optimističnim planovima smanjenja deficita u iduće dvije godine, nedostatak ozbiljnog plana za fiskalnu konsolidaciju može imati negativne posljedice na troškove zaduživanja', upozorava D&B.

Što se tiče pristupanja EU, u izvješću se podsjeća da je Hrvatska krajem travnja zatvorila još dva poglavlja, ali joj ostaje pet najtežih. Glavne reforme, navodi D&B za Hrvatsku su pravosuđe, suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije. Borba protiv korupcije nije samo važna kako bi Hrvatska pristupila EU, već kako bi i privukla strane investitore, smatraju u D&B-u.

Uz probleme u pravosuđu, pritom navode i sporo rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta.

U izvješću D&B-a za lipanj, rejting nije povećan nijednoj zemlji, a snižen je Alžiru (političke tenzije), Bosni i Hercegovini (problem u formiranju vlade), Mađarskoj (vladini loši pokušaji promjene političkog okvira), Maroku (veći sigurnosni rizik te političke tenzije), Peruu (politička nesigurnost uoči predsjedničkih izbora), Saudijskoj Arabiji (teška politička situacija) i Siriji (porast nasilja i prosvjeda).