dok ima kupaca...

Čvarci se u Hrvatskoj prodaju i po 400 kuna, ali to nije kraj: 'Morali bi biti barem 25 posto skuplji!'

07.12.2022 u 08:31

Bionic
Reading

Sirotinjska hrana - čvarci, danas su skuplji od najboljeg pršuta. Kila čvaraka u hrvatskim trgovinama prodaje se po cijenama od stotinu do 410 kuna, razlozi poskupljenja nalaze se u inflaciji ali i činjenici da su svinje sve manje masne, a sve mesnatije

'Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele svinje s 2-3 prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji', rekao je za RTL mesar Zdravko Horvatić.

Čvarci se prodaju od 110 do nevjerojatnih 410 kuna u trgovačkim centrima. Kilogram kulena u isto vrijeme stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400. Cijena bi im mogla biti još paprenija, jer svoj maksimum nije dosegla.

'Očekuje se daljnji rast cijena, barem za 25 kuna po kilogramu', govori RTL-u vlasnik OPG-a iz Nedeljanca Alen Brezovec.

'Slavonski čvarci su masniji i to se više prodaje u Slavoniji, u Dalmaciji se prodaju više delikatesni čvarci koji su jače stisnuti i imaju manje masti u sebi, ali to je sve stvar ukusa. Na temelju toga se formira i cijena jer je od određene količine sirovine delikatesnih čvaraka se dobije samo 6-7 posto', kazao je vlasnik tvrtke za proizvodnju i preradu čvaraka Miroslav Matušić.

  • +4
Čvarci Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX