tržište kapitala

CROBEX zaronio u crveno, likvidnost ojačana blok prometom

Bionic
Reading

Negativni sentiment s europskih burza prelio se u četvrtak i na domaće tržište kapitala

Tako je indeks CROBEX prekinuo svoj pozitivni niz koji je počeo krajem prošlog tjedna i zabilježio pad od 1,2 posto, a u istom je postotku pala i njegova uža inačica CROBEX10. Likvidnost je ojačala na krilima blok trgovanja dionicama Slavonskog zatvorenog alternativnog investicijskog fonda (SZAIF).

Gotovo svi dionički indeksi završili su dan u crvenom. Od sektorskih indeksa najveći gubitak zabilježio je indeks industrijskog sektora, s minusom od 4,3 posto. S druge strane, jedini u plusu bio je indeks građevinskog sektora, ojačavši 0,8 posto.

Ukupna dionička likvidnost iznosila je 10,2 milijuna kuna, od čega se 3,3 milijuna kuna odnosi na blok trgovanje spomenutom dionicom SZAIF-a. U redovnom prometu jedino je izdanje Turisthotela uspjelo prikupiti više od milijun kuna prometa, i to 1,3 milijuna kuna pri čemu je ostvarilo 6,8 posto rasta. Značajnu likvidnost imale su i dionice Arena Hospitality Group i Hrvatski Telekom, a koje su oslabile 1,6 posto i 2 posto.

Najbolju izvedbu imala je dionica Čateksa koja je uzletjela 12,7 posto, a dobro je kotirala i dionica Mon Perina s rastom od 7,5 posto. Na strani gubitnika predvodila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, koja je potonula 14,7 posto. Loš dan imale su i dionice Ericsson Nikole Tesle i Atlantske plovidbe s padom cijena od 4,1 posto i 3,1 posto.

Dobitnik dana:  Čateks   +12,73%   248,00

Gubitnik dana:  Brodogradilište Viktor Lenac   -14,67%   15,70

CROBEX:   -1,17%    2.012,13