500 ZAPOSLENIKA PRED OTKAZOM

Croatia osiguranje u gubitku 184,2 milijuna kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.11.2014 08:20
  • Objavljeno 03.11.2014 u 08:10
Sanel Volarić, Croatia Osiguranje

Sanel Volarić, Croatia Osiguranje

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Konsolidirani gubitak grupe Croatia osiguranja nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara na kraju rujna ove godine iznosi 184,2 milijuna kuna, a proizlazi iz smanjenja prihoda od premije, gubitka od umanjenja financijske imovine, povećanja pričuve za neistekle rizike te rezervacija za isplatu otpremnina, objavljeno je danas iz Croatia osiguranja

Usporedbe radi, u prvih devet mjeseci lani Croatia osiguranje poslovalo je s dobiti od 66,4 milijuna kuna.

Grupu Croatia osiguranja čine povezana društva koja osim na hrvatskom posluju i na tržištima BiH, Makedonije, Srbije i Kosova. Njihovi ukupni prihodi ostvareni u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni su za 1,9 posto prema istom razdoblju lani, na 2,4 milijarde kuna. Istodobno su ukupni rashodi rasli za 9,9 posto, na 2,59 milijardi kuna.

Zaračunata bruto premija na razini Grupe za promatrano razdoblje iznosi 2,29 milijardi kuna što je pad za 8,1 posto prema istom lanjskom razdoblju. Pritom je premija u neživotnim osiguranjima smanjena za 10,3 posto, na 1,98 milijardi kuna, a u životnima za 8,8 posto, na 313,6 milijuna kuna.

Bruto likvidirane štete istodobno su smanjene za 9,3 posto, na 1,22 milijarde kuna, uz pad likvidiranih šteta kod životnih osiguranja za 18,2 posto, a kod neživotnih za umjerenijih 7,2 posto.

Među ostali, u izvješću se podsjeća da je u travnju ove godine Adris grupa postala najveći pojedinačni vlasnik Croatia osiguranja, s vlasničkim udjelom od 53,56 posto u temeljnom kapitalu najvećeg hrvatskog osiguravatelja. Adris je u rujnu dokapitalizirao Croatia osiguranje za 840,17 milijuna kuna i svoj vlasnički udio povećao na 65,81 posto.

'Uplaćena sredstva kapitalno će osnažiti Croatia osiguranje, omogućiti brže i učinkovitije restrukturiranje kompanije te rast i razvoj, kako bi u bitno promijenjenim tržišnim okolnostima, društvo zadržalo i ojačalo poziciju tržišnog lidera u Hrvatskoj i pripremilo se za snažniji iskorak u regiji', navode iz Croatia osiguranja.

Jedna od mjera restrukturiranja je i postupak kolektivnog zbrinjavanja viška djelatnika, kojim je obuhvaćeno do 500 zaposlenika Croatia osiguranja, od kojih će dio biti 'prebačen' na nova radna mjesta u prodaji, a dio će dobiti otpremnine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!