otporni na metke

Croatia Airlines ne želi komentirati pismo pilota kako uprava vodi tvrtku u propast

26.01.2018 u 14:38

Bionic
Reading

Iz Croatia Airlines u petak su poručili da ne mogu komentirati otvoreno pismo Hrvatskoga sindikata prometnih pilota (HSSP), osim činjenice da sindikat ima legitimno pravo na takav potez, te ističu da je Uprava i dalje spremna pregovarati sa socijalnim partnerima

"Croatia Airlines ne može komentirati otvoreno pismo Hrvatskoga sindikata prometnih pilota (HSPP), osim činjenice da navedeni sindikat ima legitimno pravo na takav potez", kaže se u odgovoru te tvrtke na upit Hine za komentar otvorenog pisma HSPP-a.

"Kompanija nije nadležna komentirati navode u vezi s upravljanjem tvrtkom, a o svim ostalim navodima koji se tiču reguliranja radno-pravnih odnosa unutar kompanije Uprava i dalje namjerava pregovarati sa socijalnim partnerima u sklopu kolektivnih pregovora", kažu u Croatia Airlinesu.

Dodaju kako je Uprava tvrtke i dalje spremna za, kako se navodi, "otvoreni i konstruktivan dijalog sa svakim zaposlenikom, kao i predstavnicima socijalnih partnera oko unaprjeđenja poslovanja, ideja, prijedloga i svega ostaloga što može biti na dobrobit kompanije".

HSPP uputio je u petak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem izražava zabrinutost za sudbinu Croatia Airlinesa zbog, kako tvrdi, nebrige vlasti za kompaniju.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

HSPP upozorava da je zadnjih godina iz Croatia Airlinesa otišla trećina pilota i mehaničara, a deseci onih koji još rade u kompaniji javljaju se na razne natječaje pa će i oni ubrzo otići te prijeti opasnost da neće imati tko letjeti i održavati avione.

Uz ostalo, taj sindikat optužuje vlast da već četvrti puta postavlja privremenog direktora kompanije, pri čemu su iz natječaja izbačeni svi uvjeti vezani za radno iskustvo u zrakoplovstvu, čime je otvorena mogućnost "uhljebljivanja" nestručnih kandidata. Sindikat ocjenjuje da Vlada time pogoduje konkurentima.

Kako bi oslikao stanje u zračnom prometu u regiji, HSPP ističe da Ryanair, easyJet, Eurowings i druge kompanije ove godine otvaraju stotine novih letova iz Hrvatske, a da Croatia Airlines rapidno i konstantno gubi udio u avio-prometu Hrvatske.

  • +18
Piloti i kabinsko osoblje Croatia Airlinesa zasad ne najavljuju štrajk unatoč tome što nema kolektiovnog ugovora već 13 mjeseci Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

"U kompaniji nema promjena, ona tone, zaostaje za konkurencijom i kopni na sve načine. Odavno je prijeđen rub održivosti, a rukovodeća garnitura se 20 godina ne mijenja. Vlada se mora početi voditi poslovnim, a ne političkim načelima u biranju nove uprave CA", poručuju piloti premijeru.

HSPP također podsjeća da već 13 mjeseci nema kolektivnog ugovora, standardnog dokumenta u golemoj većini avio-kompanija na zapadu.