DRUGU GODINU ZA REDOM

Croatia Airlines 2014. završila u plusu 7,1 milijun kuna

11.03.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Croatia Airlines zahvaljujući novom servisnom hangaru u zagrebačkoj zračnoj luci proširuje usluge tehničkog održavanja zrakoplova od kojih očekuje značajne prihode, istaknuo je u srijedu predsjednik Uprave domaće zrakoplovne tvrtke Krešimir Kučko

Novi, treći hangar Croatia Airlinesa počeo je s radom u veljači. Površine je 2.200 četvornih metara i u cijelosti je izgrađen vlastitim sredstvima tvrtke u iznosu od 13 milijuna kuna. Još približno dva milijuna kuna kompanija će izdvojiti za nabavu posebnih alata i opreme pa će ukupna investicija iznositi oko 15 milijuna kuna.

Novi hangar prilagođen je obavljanju najzahtjevnijih tehničkih servisa zrakoplova Airbus, među kojima i posebno opsežnog 'D-pregleda', a omogućuje i brže i učinkovitije održavanje flote Croatia Airlinesa


Krešimir Kučko naglašava da novi servisni prostor Croatia Airlinesu proširuje mogućnost održavanja zrakoplova inozemnih kompanija. Pored toga, dodaje, otvaranjem novog pogona posao su našla 43 radnika, a u pripremi je i program za stručno osposobljavanje još 15 avioinženjera.

Kučko podsjeća da Croatia Airlines od 2001. godine ima ovlaštenje za bazno i linijsko održavanje inozemnih zrakoplova. Od tada do danas ukupno je obavljeno 206 velikih pregleda zrakoplova i više od 280 raznih tehničkih zahvata na zrakoplovima inozemnih avioprijevoznika.

Što se tiče potrage za strateškim partnerom, Kučko kaže da takav partner Croatia Airlinesu nije presudan radi opstanka, nego razvoja i širenja koje bi uz partnerstvo bilo brže i lakše nego kad bi kompanija u te procese ušla sama.

Kučko vjeruje da investitori prate trendove u kojima se Croatia Airlines nalazi i da će to prepoznati kao priliku za ulaganje. Pritom naglašava kako tvrtci ne treba klasično preuzimanje nego dokapitalizacija.

Govoreći o poslovnim rezultatima, Kučko je naveo kako je prema preliminarnim rezultatima Croatia Airlines u 2014. godini, drugu godinu zaredom, ostvarila dobit, od 7,1 milijun kuna, a pozitivno poslovanje očekuje i u 2015. godini.

Tome bi trebala pridonijeti i turistička sezona tijekom koje je tvrtka pojačano angažirana te će od 29. ožujka do kraja listopada zrakoplovi Croatia Airlinesa letjeti prema ljetnom redu letenja. U tom razdoblju kompanija će u redovnom međunarodnom prometu izravno povezivati Hrvatsku s tridesetak odredišta u 18 europskih država.

Novosti tijekom ovogodišnje sezone su redoviti letovi Rijeka - Muenchen tri puta tjedno i Dubrovnik - Nica jednom tjedno.

Kao i lani, kompanija u sezoni raspolaže s 12 zrakoplova - šest Dashova sa 76 sjedala, četiri Airbusa 319 sa 144 sjedala i dva Airbusa 320 sa 174 sjedala.