JEDNOGLASNA ODLUKA

Ćorić: Odluka o ulaganju u riječku rafineriju najbolji božićni poklon za hrvatski energetski sektor

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2019 20:05
  • Objavljeno 12.12.2019 u 20:05
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Odluka Ine o modernizaciji riječke rafinerije, ulaganju vrijednom četiri milijarde kuna, najbolji je božićni poklon za hrvatski energetski sektor, izjavio je u četvrtak ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ocijenivši i kako ta odluka ne dolazi prekasno.

Ćorić je to izjavio na konferenciji za medije u sjedištu Ine, kojoj su nazočili i predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon i glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine Jozsef Molnar, a na kojoj je objavljeno da je donesena konačna investicijska odluka o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, investiciji vrijednoj oko četiri milijarde kuna.

Ovo ulaganje od četiri milijarde kuna najbolji mogući poklon za Božić za hrvatski energetski sektor, kao i za energetsku budućnost Hrvatske, rekao je Ćorić.

Napominje i da su ova poslovna odluka i investicija koja slijedi najveće ulaganje u posljednjih 20 godina u Ini te sjajan primjer kako unaprijediti naftni biznis u Hrvatskoj.

"Ovo ulaganje otvara dugoročnu perspektivu rafinerijskom biznisu kao dijelu ukupnog Ininog poslovanja", poručio je Ćorić, dodajući i da je tom odlukom vertikalno integrirana Ina "budućnost koja nije poželjna samo u teoriji, već će biti ostvarena i u praksi".

Ćorić se zahvalio na podršci projektu i najvećem dioničaru Ine, mađarskom MOL-u, poručivši i kako RH snažno podržava ovakav smjer Ine.

Kada je pak riječ o odluci i objavi Vlade od prije tri godine o otkupu MOL-ovog udjela u Ini, Ćorić poručuje da RH ide u smjeru tog otkupa te kako ta odluka u nikom slučaju ne kolidira s ovom današnjom.

Da se s ovom investicijom pričekalo još dvije do tri godine, tada bi mogli reći da je došla kasno, no u ovom trenutku, mogu reći da se s njome dolazi na vrijeme, što će vjerujem potvrditi i struka, rekao je Ćorić.

  • +5
  • +2

Objava INE o početku velike investicije

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Fasimon: Investicija dvostruko veća od projekta gradnje Pelješkog mosta

Ovom odlukom riječka rafinerija transformirat će se u modernu europsku rafineriju, a istovremeno će osigurati da Ina zadrži vodeći položaj na tržištu, istaknuo je predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon.

Najavio je da će radovi na modernizaciji riječke rafinerije započeti iduće godine, dok je puštanje postrojenja u rad predviđeno za 2023. godinu.

Odluka o postrojenju za obradu teških ostataka predstavlja bitan trenutak u povijesti kompanije, kao i važan korak u provedbi programa INA R&M Novi smjer 2023, rekao je Fasimon.

Radi se, dodaje, o velikom ulaganju koje će znatno utjecati na poslovanje kompanije u budućnosti. 

Ističe da bi izgradnjom ovog postrojenja od 2023. trebali generirati oko milijardu kuna EBITDA-e godišnje, za razliku od trenutnih gubitaka u rafinerijskoj djelatnosti koji dosežu oko milijarde kuna godišnje.

To poslovanje bi tada postalo održivo i profitabilno, poručuje Fasimon, dok bi se vlastitom proizvodnjom iz Rijeke trebale zadovoljavati tržišne potrebe susjednih tržišta.

Usporedbe radi, Fasimon ističe da je ovo ulaganje dvostruko vrjednije od projekta izgradnje Pelješkog mosta.

Izvršni direktor MOL-a i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine Jozsef Molnar poručio je da ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini, a kako će se izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije.

"Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost Inine djelatnosti Rafinerije i marketing dodatno poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti", poručio je Molnar.

Jednoglasna odluka o ulaganju

Ulaganje u projekt obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka danas je dobio prethodnu suglasnost Nadzornog odbora Ine, a Uprava je jednoglasno odobrila ulaganje.

Ulaganje uključuje postrojenje za obradu teških ostataka, rekonstrukciju postojećih jedinica u rafineriji kao i novu luku sa zatvorenim skladištem koksa.

Postrojenje za obradu teških ostataka, koristeći tehnologiju komornog (odgođenog) koksiranja, poboljšati će strukturu proizvoda riječke rafinerije na način da će se povećati udio profitabilnih bijelih proizvoda, to jest motornih goriva, kažu iz Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!