123. godine

Coca-Cola u Hrvatskoj slavi rođendan sa Stanicom 50

08.05.2018 u 16:12

Bionic
Reading

Na 132. rođendan Coca-Cole na svjetskoj razini predstavljen je novi društveno odgovorni projekt Coca-Cole u Hrvatskoj – Stanica 50. Njime će se na javnim sveučilištima urediti i opremiti studentska središta

Riječ je o još jednome projektu Coca-Cole usmjerenom prema mladim ljudima i njihovu obrazovanju, koji je pokrenut u povodu obilježavanja 50. obljetnice početka proizvodnje Coca-Cole u Hrvatskoj, priopćili su iz Coca-Cola HBC Adria.

Stanica 50 projekt je kojim će Coca-Cola urediti tri studentska središta u prostorima javnih sveučilišta s namjerom da ona budu mjesta na kojima će studenti, ali i drugi mladi iz zajednice stjecati dodatna znanja komplementarna sveučilišnim programima, a korisna u osobnome i profesionalnome razvoju.

'Prošle smo godine pokrenuli višegodišnji projekt Coca-Colina podrška mladima usmjeren na mlade bez posla. Kroz naše će obrazovne radionice proći 1250 ljudi koji će steći dodatna znanja i vještine za jačanje njihove konkurentnosti na tržištu rada i lakšemu pronalaženju posla. Izvrsna iskustva, zadovoljstvo polaznika i činjenica da je prošle godine u samo nekoliko mjeseci 30 posto naših polaznika pronašlo posao potvrdili su da našim projektima itekako možemo pomoći u rješavanju bitnih problema u zajednici. Zato smo u povodu velike obljetnice pokrenuli još jedan projekt kojim želimo pomoći mladim ljudima da se razvijaju, u najvećoj mjeri iskoriste svoje potencijale te izgrade uspješne karijere', istaknula je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Coca-Cola u Hrvatskoj slavi rođendan projektom Stanica 50 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Coca-Cola

Suvremeno uređena i opremljena Stanica 50 bit će mjesto na kojemu će mladi imati prigodu slušati predavanja, sudjelovati u radionicama i različitim raspravama, učiti ili raditi na razvojnim projektima i razvijati vlastite zamisli.

Projekt Stanica 50, vrijedan više od milijun kuna, prepoznalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

'Zajedničkim snagama trebamo mladima omogućiti stvaranje svoje karijere u Republici Hrvatskoj, što najbolje pokazuje ovaj primjer gdje je privatna firma povezana sa zajednicom i aktivno radi na njenom unaprjeđenju. Mladi su sadašnjost, ali i budućnost Hrvatske i drago mi je što ste to prepoznali', istaknula je državna tajnica Margareta Mađerić.

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca- Cola će, prema modernom i mladima prilagođenom idejnom konceptu tvrtke Lotus Group, urediti ona tri prostora na sveučilištima koja budu dobila najveći broj glasova. Studenti i građani svoje glasove mogu dati putem mrežne stranice www.stanica50.hr u razdoblju od 8. svibnja do 30. lipnja 2018. u 23.59.

Nakon uređenja Coca-Cola će studentska središta predati sveučilištima, koja će njima upravljati u suradnji sa studentskim zborovima. Korištenje studentskim središtima Stanica 50 bit će besplatno i u njima neće biti nikakvih komercijalnih aktivnosti.

'Sveučilišta su mjesta koja obrazuju i razvijaju mlade talente. Trudimo se osigurati našim studentima što bolje uvjete za učenje i rad te im omogućiti pristup što širim znanjima te povezivanju onoga što uče u predavaonicama s onim što će im sutra donijeti praksa. Suradnja je s privatnim sektorom, koji nam može pomoći u ispunjavanju tih naših nastojanja, dobrodošla i zato smo zahvalni Coca-Coli na želji da doprinese ispunjenju naših ciljeva i zadaća', kaže Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i izaslanik predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlade Guberca.

Inicijativu Coca-Cole pozdravio je i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Stjepan Ćurčić.

'Uvijek smo zainteresirani za povezivanje teorijskih znanja s praksom. Kad počnemo tražiti posao, svi shvatimo da nam to najviše nedostaje. Zato je odlično da ćemo unutar sveučilišta dobiti mjesta na kojima ćemo moći više saznati i učiti od onih koji nam mogu prenijeti praktična znanja. Osobito je pohvalno što ovaj projekt nije usmjeren samo studentskoj populaciji, nego i svim mladima od 18 do 30 godina.Na ovaj način će i mladi koji nisu u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja, kao i nezaposleni mladi dobiti svoje mjesto i priliku za učenje i usavršavanje', kazao je Ćurčić.