KAKO ZAUSTAVITI ISELJAVANJE

Čobanković: Selo treba i fitness i wellness

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.11.2011 15:14
  • Objavljeno 16.11.2011 u 15:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na selu treba stvoriti uvjete za život kao u gradovima, a ne ga tretirati kao rezervat, rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković na današnjoj konferenciji 'Status i uloga žene u ruralnim područjima'

Čobanković smatra da selo treba ostati mjesto gdje će se njegovati tradicija, ali i gdje će se dobro živjeti te da je pogrešno odbacivati sve tekovine globalizacije - 'selu trebaju i fittness i wellnes', kaže Čobanković.

Drži da je ključ zaustavljanja depopulacije ruralnih prostora otvaranje radnih mjesta. Na njih po njegovom mišljenju ne treba računati samo u poljoprivredi nego valja razvijati i druge djelatnosti.

Razvoja ruralnih područja, kako je rekao, nema bez povećanja ukupne zaposlenosti, a onda će se povećati i zaposlenost žena.

Bude li tako, smatra, žene neće odlaziti sa sela, a onda neće odlaziti ni muškarci pa će biti manje 'ocvalih' neženja što je prema ministrovu mišljenju jedan od većih problema ruralnih prostora.

Čobanković smatra da bi ulagači i poduzetnici trebali više koristiti ruralni prostr za ostvarenje svojih planova koristeći njegove prednosti kao što su niže cijene zemljišta, komunalnih, poreznih i neporeznih davanja.

Veliku priliku za razvoj sela vidi u svjetlu članstva Hrvatske u Europskoj uniji pri čemu podsjeća na iznos financijske omotnice od 373 milijuna eura za izravna plaćanja i 333 milijuna eura za ruralni razvoj čemu treba pridodati 25 posto nacionalne komponente. Ta sredstva moći će se koristiti od 2014. godine, a poljoprivrednici i drugi stanovnici sela trebaju se dobro pripremiti, kaže Čobanković.

Pritom oštro kritizira fatalizam pred strogim zahtjevima briselske administracije. 'Često čujemo jadni poljoprivrednici, moraju ispuniti 12 kilograma papira da bi dobili novac EU-a', kaže Čobanković, ali ističe da je to malen napor u odnosu na ono što se dobija.

Novac je pred nama, treba ga samo pokupiti, kaže ministar poručujući seljacima da se 'klone lažnih proroka koji ih sažaljevaju'.

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren smatra da je najveći problem seoskih žena nezaposlenost, a među izazovima su i unapređenja njihove obrazovanosti i socijalne mobilnosti. Žene zaslužuju snažniji interes i brigu za njihove poduzetničke aktivnosti, a trebaju i u potpunosti sudjelovati u gospodarskom i društvenom životu svojih sredina, istaknuo je.

Prema podacima iznijetim na skupu, Hrvatska je zapravo ruralna zemlja - više od 90 posto njezina teritorija je ruralno, 88,7 posto svih naselja je na ruralnom prostoru, kao i 47,6 posto stanovništva.

Međunarodna konferencija 'Mogućnosti zapošljavanja žena u ruralnim područjima', održava se treću godinu zaredom u okviru projekta 'Status i uloga žene u ruralnim područjima' s ciljem analize stanja i mogućnosti zapošljavanja žena u ruralnim područjima u Hrvatskoj i zemljama jugoistočne Europe. Okupila je 150 sudionica i sudionika iz sedam zemalja EU-a, pet zemljama regije i Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi