farmaceutska industrija

Cjepivo bi Moderni trebalo donijeti 19,2 milijardi dolara prihoda

06.05.2021 u 15:59

Bionic
Reading

Američka farmaceutska kompanija Moderna izvijestila je u četvrtak da u ovoj godini očekuje 19,2 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv Covida-19, a prvo je tromjesečje zaključila s dobiti prvi puta otkada je osnovana.

U veljači kompanija je najavila da će prihod od prodaje cjepiva ove godine iznositi 18,4 milijarde dolara.

U prvom tromjesečju cjepivo je Moderni donijelo 1,7 milijardi dolara prihoda.

Ukupni je prihod iznosio 1,9 milijardi dolara, u usporedbi s osam milijuna dolara u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kompanija je prvo tromjesečje zaključila s neto dobiti, prvi puta otkada je osnovana, od 1,2 milijarde dolara. Prva tri prošlogodišnja mjeseca završila je sa 124 milijuna dolara neto gubitka.   

Napominju da bi ove godine trebali isporučiti od 800 milijuna do milijardu doza cjepiva protiv covida, te tri milijarde u 2022. Do kraja mjeseca planiraju zatražiti puno odobrenje u matičnom SAD-u.

Naglašavaju i da je početna analiza istraživanja na adolescentima u dobi od 12 do 17 godina pokazala učinkovitost cjepiva od 96 posto.

Dodaju i da rade na novoj verziji cjepiva koja bi mogla produljiti vrijeme skladištenja na temperaturama hladnjaka, što bi olakšalo distribuciju, posebno u zemljama s nižim prihodima.

U međuvremenu je američki predsjednik Joe Biden podržao suspenziju patenata na cjepiva protiv covida-19 kako bi se proširila proizvodnja širom svijeta i zaustavilo širenje zaraze.

Taj bi potez povećao dostupnost cjepiva, ali bi mogao pogoditi prihode proizvođača, napominje Reuters.