DRUGI MJESEC ZAREDOM

Cijene nekretnina u laganom porastu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.12.2010 18:11
  • Objavljeno 28.12.2010 u 14:23
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prosječne tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u prosincu su u odnosu na studeni porasle za 0,5 posto, dok su u odnosu na prosinac 2009. niže su za 4,7 posto, pokazuje istraživanje CentraNekretnina zasnovano na uzorku od 500 tisuća traženih cijena istaknutih u oglasima. Indeks cijena je drugi mjesec zaredom u porastu, ali prognoze za iduću godinu nisu optimistične

Tražene cijene nekretnina u Zagrebu gotovo se nisu mijenjale u odnosu na studeni (+0,2 posto), a na Jadranu su ostvarile manji rast (+1,1 posto).

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u prosincu bila je 1.817 eura po četvornom metru, što je isto kao i prethodni mjesec, a četiri posto niže u odnosu na prosinac 2009. godine

Cijena kuće u Zagrebu je u prosjeku za 36 posto niža u odnosu na cijenu stana i u prosincu je iznosila 1.159 eura po kvadratu, što je za 0,6 posto više u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prosinac 2009. odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene kuća su pale za 10,2 posto.

Cijene nekretnina na Jadranu su u prosincu u odnosu na prethodni mjesec porasle za 1,1 posto, a na godišnjoj razini su pale za 3,9 posto.
Prosječna tražena cijena kvadrata vikendice i apartmana na moru je 1.943 eura, što je porast od 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec i jedan posto manje u odnosu na prosinac 2009.

Cijena kvadrata kuće na moru od 1.564 eura povećana je na mjesečnoj i na godišnjoj razini za 0,7 posto, a prosječna tražena cijena stana na moru nešto viša je u odnosu na prošli mjesec, za 0,8 posto, i iznosi 1.878 eura po četvornom metru.

Prema prognozama CentraNekretnina, u idućoj godini nije izgledan oporavak cijena nekretnina. 'Nastavak korekcije cijena nekretnina i zadržavanje približno istog volumena trgovanja je najvjerojatniji scenarij za iduću godinu s obzirom da se ne očekuje značajan rast zaposlenosti, visine plaća i općeg povjerenja građana u oporavak gospodarstva', ističe se u prognozi voditelja CentraNekretnina Domenica Devescovia

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi