I NA JADRANU I U ZAGREBU

Cijene nekretnina još malo pojeftinile

28.09.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj u rujnu je pala za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazuje istraživanje portala CentarNekretnina. Na zagrebačkom tržištu tražene cijene su oslabile za 1,3 posto, a na Jadranu za 1,1 posto. Na godišnjoj razini nekretnine u Hrvatskoj pojeftinile su za 5,3 posto

'U rujnu se korekcija traženih cijena nekretnina nastavila kako u Gradu Zagrebu, tako i na Jadranu. U Zagrebu drugi mjesec za redom bilježimo značajniju korekciju u odnosu na prethodni mjesec (1,3 posto), a na Jadranu je zabilježena gotovo jednaka korekcija (1,1 posto) nakon ljetne stagnacije cijena', ističe Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina.

Analiza kretanja traženih cijena nekretnina u Zagrebu kao najznačajnijem tržištu, u smislu volumena trgovanja i ostvarenog prometa na tržištu nekretnina, pokazuje značajne razlike u kretanju cijena s obzirom lokaciju nekretnine.

Cijene nekretnina u pojedinim su četvrtima već u ovom trenutku niže za 20 do 30 posto u odnosu na cijene koje su u ostvarivane u 2008. Tako su na Laništu, u Španskom, Dubravi, Sesvetama i dijelovima Trešnjevke cijene u protekle dvije godine korigirane s razina od 1.600 do 2.000 eura po kvadratnom metru na razine od 1.200 do 1.600 eura po m2.

Analitičari CentarNekretnina na spomenutim lokacijama očekuju daljnji pad cijena s obzirom na to da je ponuda i dalje značajno veća od potražnje, a kupci koji su zainteresirani za kupnju nekretnine na navedenim lokacijama odgađaju odluku u očekivanju da će cijene i dalje padati, posebno za novosagrađene stanove.

No analiza prosječnih traženih cijena nekretnina na lokacijama koje su znatno bliže gradskom centru i lokacijama u tramvajskoj zoni s dobrom infrastrukturom (npr. četvrti pogodne za obiteljski život) pokazuje da su cijene nekretnina u protekle dvije godine znatno manje korigirane, i to od pet do 15 posto, a volumen transakcija na takvim lokacijama relativno je veći.

S obzirom na to da je najveći broj novosagrađenih stambenih nekretnina izgrađen na manje atraktivnim lokacijama (npr. Sesvete, Klara, Dubrava) odnosno na gusto izgrađenim lokacijama (npr. Lanište, Špansko, određene zone pod Sljemenom) logično je da pad cijena nekretnina na navedenim lokacijama, zbog svog udjela na cjelokupnom tržištu, uzrokuje značajan prosječni pad cijena svih novosagrađenih nekretnina.

'Lokacija je najvažnija karakteristika svake nekretnine, pa je za očekivati da će kvalitetni projekti novogradnje i rabljeni stanovi na dobrim lokacijama i dalje imati, iz perspektive prodavatelja, zadovoljavajuću potražnju', zaključuje Devescovi.