međunarodna tržišta

Cijene nafte se zadržale ispod 85 dolara

02.08.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara budući da trgovci važu naznake snažne potražnje u SAD-u i posustajanje aktivnosti u kineskoj industriji koje znači manju potrošnju energenata

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 36 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 84,55 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo pod 80,99 dolara.

Trgovci su se u srijedu usredotočili na pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 15,4 milijuna barela, prema jučerašnjem izvješću Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su procjenjivali da su se smanjile za 1,37 milijuna barela.

Budu li podaci koje će vlada objaviti tokom dana u skladu s API-jevima, bit će to najveći pad zaliha od 1982. kada je objavljeno prvo izvješće, napominje Reuters.

Zalihe benzina smanjile su se po udruzi američkih proizvođača za 1,7 milijuna barela, a zalihe ostalih derivata za 510 tisuća.

API-jevo izvješće signalizira snažnu potražnju za gorivom na američkom fizičkom tržištu, objašnjava Reuters.

"U većem dijelu zadnja dva tjedna cijene su uglavnom podupirali naftni proizvodi, a sada je palicu preuzela sirova nafta, zahvaljujući nevjerojatnom padu u API-jevim podacima, što je dodatno potaknulo tržište", primjećuju analitičari PVM Oila. 

Zalihe sirove nafte počele su se smanjivati i u drugim dijelovima svijeta budući da potražnja nadmašuje ponudu, pritisnutu smanjenom opskrbom iz Saudijske Arabije.

Trgovce pak brine da bi više cijene mogle prigušiti tempo kineske nabave, dodajući da bi uteg kineskoj potražnji moglo bi biti i posustajanje industrije.

Aktivnost u kineskoj industriji smanjila se u srpnju, četvrti mjesec zaredom, pokazalo je službeno istraživanje, objavljeno početkom tjedna.

"Kineska kupnja sirove nafte bila je do sada motivirana oportunizmom, a ne snažnijom potražnjom, Tržište i dalje pokreće ograničena ponuda, koja uvijek reagira na moguću političku nestabilnost", upozorava Philip Jones-Lux iz Sparta Commoditiesa. 

Analitičari očekuju da će Saudijska Arabija u petak na sastanku vodećih proizvođača objaviti da će smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno i u rujnu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom vjerojatno će na sastanku stručnjaka u petak zadržati dosadašnju proizvodnu politiku, izjavilo je šest izvora u OPEC+ za Reuters.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u utorak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 86,6 dolara.