prema 86 dolara

Zbog najave Saudijske Arabije skočile cijene nafte

31.07.2023 u 16:39

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, potaknute procjenama da će Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju i u rujnu

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 74 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 85,73 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 98 centi višoj cijeni, od 81,56 dolara.

U Londonu ugovori s rokovima isporuke u rujnu istječu danas i aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u listopadu, sa cijenom višom za 89 centi, od 85,30 dolara.

Na kraju prošlog tjedna cijene su se na oba tržišta ustalile na najvišim razinama od travnja, poduprte smanjenom opskrbom i procjenama da je američka središnja banka pri kraju ciklusa podizanja kamatnih stopa koje koči gospodarstvo i potražnju.

U ponedjeljak tržište su potaknula očekivanja da će Saudijska Arabija produljiti odluku o smanjenju opskrbe za milijun barela dnevno i na rujan.

"Tržišne antene signaliziraju rast cijena, a Saudijska Arabija definitivno će nastojati pojačati taj signal produljenjem odluke o smanjenju proizvodnje", smatra John Evans iz PVM-a. 

Rijad je prema prvotnoj odluci trebao smanjivati opskrbu za dodatnih milijun barela u srpnju da bi je naknadno protegnuo i na kolovoz, pa su zalihe nafte u nekim dijelovima svijeta, posebno u SAD-u, počele padati jer potražnja nadmašuje ponudu.

"Cijene nafte više su 18 posto no što su bile sredinom lipnja jer tržište ponovo bilježi deficit, s obzirom na rekordno veliku potražnju i smanjenu saudijsku opskrbu, i mijenja pesimistične prognoze o (gospodarskom) rastu", naveli su analitičari Goldman Sachsa u bilješci od 30. srpnja.

Banka procjenjuje da je globalna potražnja u srpnju porasla na rekordnih 102,8 milijuna barela dnevno i podigla je procjenu rasta potražnje temeljem poboljšanih procjena gospodarskog rasta u Indiji i SAD-u, koji bi trebali nadoknaditi smanjenju potrošnju u Kini.

Skupina ekonomista i analitičara koje je Reuters anketirao prognozira pak stagnaciju cijena nafte u ovoj godini jer visoke kamatne stope obuzdavaju potražnju i neutraliziraju utjecaj smanjene opskrbe iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznica.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 49 centa, na 85,37 dolara.